• Краєзнавство Закарпаття (2)

    Закарпаття - прекрасний край, чарівний край. Це знають усі, хто хоч раз тут побував. Але Закарпаття це ще й унікальний край. Ось про це знають навіть не всі, хто тут живе. Найцікавіші факти з історії, найколоритніші люди, унікальні рослини і тварини, а також просто цікава інформація - все це у розділі "Унікальне Закарпаття".

    • Письменники Закарпаття (29)
    • Історія Закарпаття (17)
    • Демонологія Закарпаття (4)
    • Обличчя Закарпаття (4)
    • Памятки і заповідні території (7)
    • Відомі закарпатці (6)
    • Геральдика Закарпаття (14)
    • Цікаві свійські тварини Закарпаття (17)

      Підбірку "Унікальні, рідкісні і цікаві свійські тварини Закарпаття" підготував Федір Шандор. Для всіх, хто бажає уточнити чи додати щось до неї - надсилайте повідомлення на електронну адресу: f.shandor@gmail.com або поштою 88000 Головпошта, а/с 1"а" "Унікальні, рідкісні і цікаві свійські тварини Закарпаття"

    • Відомі жінки, що мають стосунок до Закарпаття (14)

      Колекція чудових жінок підібрана Федором Шандором, завідувачем кафедри туризму УжНУ, і любязно надана порталу КОЛИБА

    • Звичаї, обряди і свята Закарпаття (11)
    • Цікаві культурні рослини Закарпаття (19)

      Сільськогосподарські культури — культурні рослини, що вирощуються з метою забеспечення людства продуктами харчування, виробництва сировини для окремих галузей промисловості і кормів для сільськогосподарських тварин. За призначенням умовно поділяються на:

      • продовольчі (в основному зернові культури) — група рослин, оброблюваних для отримання зерна, яке є продуктом харчування людини та використовується для виробництва корму для тварин.
      • технічні культури — рослини, що їх використовують в основному як сировину для різних галузів промисловості (харчової, текстильної, миловарної, лакофарбової, фармацевтичної та ін.).
      • кормові культури— рослини (одно і багаторічні), що вирощуються на корм сільськогосподарським тваринам.
      Підбірку підготував Федір Шандор. Для всіх, хто бажає уточнити чи додати щось до підбірки "Цікаві, рідкісні й унікальні рослини Закарпаття" - надсилайте повідомлення на електронну адресу: f.shandor@gmail.com  або поштою 88000 Головпошта, а/с 1"а" "Цікаві, рідкісні й унікальні рослини Закарпаття"
    • Війни на території Закарпаття (10)

      Проект "para bellum - готуйся до війни" підготував Федір Шандор

  • Бібліотека (0)

    Розділ "Бібліотека Колиби" містить багато десятків закарпатських легенд на різну тематику. Легенди про опришків, легенди про виникнення закарпатських сіл і міст, озера, гори, замки та інше. Також містичні легенди і народні оповіді про закарпатські скарби.

    Також ми раді вам запропронувати для ознайомлення авторські казки відомої української закарпатської дитячої письменниці Галини Малик, казки письменника Василя Шкірі та велику кількість закарпатських народних казок.

    Ну й на десерт - закарпатські приказки, примовки, прислів'я, лайки та інший закарпатський фольклор.

    Ласкаво просимо в Бібліотеку Колиби!

  • Книга на Миколая (0)

    Книга на Миколая - це щорічна книжкова акція-фест, у якій зазвичай беруть участь усі закарпатські книжки та видання усіх видавництв Закарпаття, які вийшли другом протягом року. А також книжки закарпатських письменників, що вийшли друком в інших видавництвах України. Організатори запрошують усіх журналістів та видавців до обговорення, оцінення та визначення кращих книжок року. Вперше акція була проведена у 2008 році.

    Підведення підсумків відбувається традиційно в день святого Миколая


     

  • Закарпатська кухня (0)

    Закарпатська кухня формувалася віками під впливом історичних факторів (до 1945 року наш край перебував під владою різних європейських держав - Австро-Угорщини, Чехословакії, Угорщини). Отож закономірно, що вона носить інтернаціональний характер. Кожна з національних меншин, що проживають у Закарпатті, внесла в закарпатську кухню власні, відмінні від інших страви і специфіку приготування. Закарпатські угорці: бограч, гуляш, перкельт, попрікаш, лечо, рокот-крумплі, лоці печенє. Закарпатські румуни - всякі види токанів, закарпатські словаки - страпачки, карбонатки, бухти; чехи - кнедлики і сегединський гуляш, німці - шніцелі і старовинні рецепти яловичини по-швабськи. Закарпатські євреї пропонують свої традиційні страви: човлент, печінку по-європейськи, фаршировану рибу, роми - гурку, погачі, вим'я тушковане, смажені рубці.
    Однак при цьому закарпатська кухня багата також самобутніми стравами, які дійшли до нас із давнини, і не зустрічаються в жодному меню інших народів - підбивані пасулі, лопатки і ріпа, дзьобачки та багато інших страв. Закарпатці дуже люблять запашну і гострувату їжу і активно використовують червону паприку "папригу" і чорний перець "попер", а також часник, цибулю, кмин, і всяку пряну зелень - "чабрик" (чебрець, тим'ян), "зеллер" (селеру), кріп, петрушку. Також закарпатській кухні властиво використовувати соуси - найчастіше сметанний, грибний і томатний.

  • КОЛИБА відео (0)
  • Закарпатський словник (0)
    У Енциклопедії Української Мови (Німчук В. В.), яку в свою чергу цитує Вікіпедія, зазначено, що Закарпатський говір, це один з архаїчних говорів карпатської групи діалектів південно-західного наріччя.

    Поширений у долинах південних Карпат і правого берега р.Тиси.Основний масив говору — в межах Закарпатської області на захід від р.Шопурки та нижньої течії р.Кісви (Рахівський район) до кордону з Словаччиною, а далі — в межах Східнословацького краю Словаччини до р.Ціроки. Говірки цього типу функціонують у деяких українських селах Румунії — в долинах річок Вишави та Руськови. На сході межує з гуцульським говором, на півночі — з бойківським говором, на заході — з лемківським говором,на півдні — з румунською,угорською та словацькою мовами. Характеризується збереженням ряду давніх елементів фонетики, граматики, лексики.

    Вирізняють кілька говірок: тересвянсько-річанські, або східномарамороські (о > у, є > і, ‘у: кун’, ôс’ін’, прин’ýс «приніс»), центральнозакарпатські — надборжавсько-латорицькі, березькі (о > ÿ, є > і, у: кун’, ôс’ін’, прин’ýс), західнозакарпатські — ужансько-лаборецькі, ужанські й східноземплинські (о — у, є — і, ‘у: кун’, ôсін’, прин’ýс), північнозакарпатські, або верховинські (кін’, л’ід, прин’іс).

    Ну а конкретні слова ви можете побачити, якщо клацнете на будь-яку літеру алфавіту вгорі.

  • Фото дня (227)
  • Оголошення Закарпаття (1)
  • Карти Закарпаття (11)
  • Книга рекордів Закарпаття (139)
  • Закарпатські пісні та музика (17)
  • Закарпатський гумор (9)
    • Закарпатські фіглі (895)
    • Авторський гумор (0)
      • Павло Чучка (17)

        Від КОЛИБИ: Всі матеріали опубліковані з люб'язного дозволу автора - відомого закарпатського гумориста Павла Павловича Чучки.

      • Михайло Чухран (14)

        Від КОЛИБИ: Матеріали люб'язно надані автором - закарпатським гумористом Михайлом Чухраном

      • Марко Бараболя (5)

        Марко Бараболя (Іван Рознійчук)

      • НДІПІШ (28)

        Науково-дослідний інститут Параної і Шизофренії

      • КлуніДжорджаклуні (3)

        Закарпатський гумористичний проект, що тримає руку на пульсі актуальних подій краю

        Подаємо з люб'язного дозволу авторів

  • Великий туристичний маршрут Карпатське вино (2)

    КОЛИБА разом із Закарпатським винним оглядачем та Інститутом туризму Карпатського регіону запрошує вас у Великий винний карпатський туристичний маршрут "Карпатське вино". У цей маршрут входить 62 винні регіони Карпатського басейну у 8 країнах. Між ними є розкручені і відомі туристичні області, а є менш розкручені і не дуже відомі. Але порівнювати їх з позиції "краще-гірше" ні в якому разі не треба. Різний клімат, різні ґрунти, різне географічне розташування дає дуже різне вино, яке об'єднане тільки однією, але дуже важливою характеристикою - горами Карпатами. І суть маршруту - скласти усі винні смаки 62 регіонів у одну велику карпатську мозаїку. Маршрут створений з метою популяризації продукції виноробної галузі Європейського регіону Карпати: сорти винограду та вин, господарства, дегустації, атракції та історико-культурна спадщина. Слідкуйте за маршрутом також у більш робочому вигляді - на фейсбук-сторінці Туди ми викладаємо репортажі щосереди і щоп'ятниці, а по суботах пишемо про родзинки.
    Смакуймо разом з Карпатами! І до зустрічі за склянкою файного карпатського вина!

    Ваш Закарпатський винний оглядач

     

     

  • Новини порталу (1)
  • Спорт (2)
  • Світові новини (10)
  • Новини України (14)
  • Міні-скульптури (1)