Цікаво про село Рафайново

- В урочищі Кіш-Гомок розташоване неолітине поселення культури алфельдської мальованої кераміки. Досліджувалося Ф.М.Потушняком в 1977 році. Виявлено залишки житла та трьох господарських ям.

- поселення ІІІ – IV століть нашої ери, яке розкопувалося В.Г.Котигорошком в 1977 році.

- Угорський композитор Бела Барток (1881–1945), під час своєї етнографічної експедиції, записав у Рафайнові на фонограф музичний супровід сільського весілля.

- У селі є реформатська церква в стилі класицизму, зведена у 1828 році замість дерев'яної, яка була збудована в 1733 році.

- На подвір'ї церкви у 1991 році відкрили пам'ятник загиблим у Другій світовій війні та жертвам сталінської депортації.
При церкві біля 100 років тому була збудоване житло парафіяльного священика, в якому з 1950 р. розмістився дитячий садок.

- Навпроти церкви знаходиться будинок столітньої давнини, що належав заможній єврейській родині. Тепер в ньому розмістилася сільська бібліотека та будинок культури.

- В місцевій школі зусиллями учителів та учнів створено невеличкий етнографічний музей.

- У часи СРСР неподалік села знаходилась військова база, яка розташовувалась на 60 гектарах. У період із 1950 по 1965 рік тут базувався 101-й ракетний полк (в/ч 86343) з мобільно оперативно-тактичними ракетними комплексами «Темп С» із двоступеневими твердопаливними балістичними ракетами, які були оснащені ядерною головною частиною.

- Неподалік від Рафайнова розташоване досить живописне озеро – колишній рибник загальною площею 2 гектари.