Закарпатська кухня

Закарпатська кухня формувалася віками під впливом історичних факторів (до 1945 року наш край перебував під владою різних європейських держав - Австро-Угорщини, Чехословакії, Угорщини). Отож закономірно, що вона носить інтернаціональний характер. Кожна з національних меншин, що проживають у Закарпатті, внесла в закарпатську кухню власні, відмінні від інших страви і специфіку приготування. Закарпатські угорці: бограч, гуляш, перкельт, попрікаш, лечо, рокот-крумплі, лоці печенє. Закарпатські румуни - всякі види токанів, закарпатські словаки - страпачки, карбонатки, бухти; чехи - кнедлики і сегединський гуляш, німці - шніцелі і старовинні рецепти яловичини по-швабськи. Закарпатські євреї пропонують свої традиційні страви: човлент, печінку по-європейськи, фаршировану рибу, роми - гурку, погачі, вим'я тушковане, смажені рубці.
Однак при цьому закарпатська кухня багата також самобутніми стравами, які дійшли до нас із давнини, і не зустрічаються в жодному меню інших народів - підбивані пасулі, лопатки і ріпа, дзьобачки та багато інших страв. Закарпатці дуже люблять запашну і гострувату їжу і активно використовують червону паприку "папригу" і чорний перець "попер", а також часник, цибулю, кмин, і всяку пряну зелень - "чабрик" (чебрець, тим'ян), "зеллер" (селеру), кріп, петрушку. Також закарпатській кухні властиво використовувати соуси - найчастіше сметанний, грибний і томатний.