Баники (рулети) з маком на дріжджах
Баники - це традиційна закарпатська випічка, рулети з дріжджового тіста з різними начинками: маковою, яблучною, сирною чи горіховою
Баники (рулети) з маком на дріжджах: крок за кроком
- 7 склянок борошна (в залежності від склянки десь 1 кг борошна)
- 2 склянки молока (в залежності від склянки - +-0,5 л)
- 6 ст ложок цукру
- Дрібка солі
- 2 яйця
- 50 г розтопленого маргарину
- пів малого пакунка дріжджів (свіжих Львівських, це буде десь грам 25-30)
- 2-3 столові ложки сухого червоного вина
1. Готуємо опару. У великій кружці або мисці змішуємо разом дріжджі, тепле (не гаряче!) молоко (половину кількості), 1 столову ложку цукру і 2 столові ложки борошна. Кладемо кружку в тепле місце хвилин на 20, хай забродить.
2. Просіюємо борошно, щоб набралося кисню.
3. Збиваємо яйця із залишками молока (теж теплого, але не гарячого), цукром, сіллю і розтопленим маргарином.
4. Коли опара забродила і на ній з'явилися бульбашки, виливаємо її разом з яєчною сумішшю у велику миску з половиною борошна.
Сюди ж додаємо вино, і потроху додаючи залишки борошна замішуємо тісто - м'яке і не туге. Воно буде липким, але при цьому має бути однорідним і досить пружним.
5. Починаємо вимішувати. Не шкодуємо рук і часу, місимо (+- хвилин 30), доки тісто не почне відлипати від рук. Що краще вимішане тісто, то кращим воно буде, коли випечеться. Провірити його на готовність можна чистим сухим ножем: якщо шмат тіста розрізається і не залишає на ножі слідів - значить воно готове і замішане добре.
6. Присипаємо його борошном, акуртно відділюючи від стінок миски, формуємо кулю. Накриваємо чистим рушником і поміщаємо в тепле місце, хай сходить. На це знадобиться від 1 до 2 годин. Тісто має збільшитися вдвічі.
7. Тим часом готуємо макову начинку.
Заливаємо мак окропом, проварюємо хвилин 5 і залишаємо під кришкою на 30 хвилин, щоб набубнявів.
Потім розтираємо його разом з цукром (чи медом) у ступці або пропускаємо через макомолку (м'ясорубку з дрібним ножем). Заливаємо молоком так, щоб молоко покрило мак десь на палець і варимо начинку до загустіння. Даємо їй вистигнути.
8. Коли тісто зійшло, вивертаємо його на дошку присипану борошном, і поводимося з ним дуже делікатно. Формуємо з нього продовгуватий валик, котрий ділимо на 4-5 однакових частин.
9. Кожну розкачуємо на прямокутник товщиною в 1 палець і шириною, як деко, в якому ми наші баники запікатимемо. Я розкачую тонші листи (в півсантиметра) за сімейними потребами. Мій чоловік любить, щоб тіста було мало - а начинки багато. Але в такому виді їх складніше нарізати і вони мокріші всередині. Якби робила тільки собі - розкачувала б як і має бути, товщиною в палець.
10. Змащуємо лист начинкою, закручуємо баник в рулет, защіпаємо боки і викладаємо в змащене олією деко.
11. Коли всі баники готові, змащуємо їх зверху жовтком або олією, хто як любить. У першому випадку баники будуть блистіти, в іншому - ні. Залишаємо на 20 хвилин, щоб наросли.
12. Печемо при температурі 180 градусів (конвекція) 1 годину. Готовність перевіряємо зубочисткою. Якщо на ній нема слідів тіста а зверху баники вже коричневі - можна вибирати. Нарізати - коли вистигнуть.
Готувала Наталка Хурделиця. Фото Ігор Деяк
Коментарі
А скільки маку на цю кількість тіста? Бо у вас в списку інгредієнтів не вказано.
Дякую!