Угорський гуляш: крок за кроком

Угорський гуляш

Гуляш - одна з найпопулярніших і найулюбленіших страв угорської кухні у всьому світі. Ця густа пряна яскрава суміш яловичого м'яса, картоплі і паприки вважається національним надбанням і культурною спадщиною Угорщини.
Щодо кулінарної класифікації гуляшу, то тут справа трохи заплутана. Що він таке – перша страва чи друга – на це запитання однозначної відповіді не існує. Угорський гуляш є одночасно як супом, так і гарячою закускою, хоча офіційно його відносять до перших страв. Насправді ці всі класифікації - діло десяте, гуляш у всякому вигляді божественно смачний.

Їсться гуляш ложкою з глибокої тарілки. Справжній угорський гуляш готують обов’язково з яловичини, переважно з бедреної частини, бо свинина робить його занадто жирним, а телятині бракує насиченого смаку. Іноді гуляш готують з молодої баранини, але тоді це обумовлюється в назві.

 Угорський гуляш: рецепт крок за кроком з фото

На 4 порції:

  • 500 г яловичини (з бедра). Вибирайте насичену густого червоного кольору яловичину.
  • 1 велика цибулина
  • шмат (100 г) копченого або білого сала
  • 4-5 картоплин середнього розміру
  • 1 помідор
  • 1 червоний болгарський перець
  • 1 зелений болгарський перець стручковий
  • 2-3 чайні ложки солодкої паприки,
  • дрібка пекучої паприки
  • склянка білого вина,
  • склянка борошна і 1 яйце - на чіпетки,
  • сіль, чорний перець за смаком
  • 1 ч. ложка кмину
  • 1-2 зубчики часнику за бажанням

 

1. М'ясо яловиче поріжемо на кубики 1,5 на 1,5 см.
2. Цибулю посічемо надрібно.
3. Сало поріжемо на кубики, помістимо в казан або товстостінну каструлю, витопимо з нього увесь жир, шкварки виберемо шумівкою. У витоплений гарячий жир вкидаємо цибулю, обсмажуємо її до золотистого кольору, додаємо грубо порізаний помідор і перці, нарізані смужками.
4. Коли все добре просмажиться, помідори розійдуться на пасту, перець пом'якне, вкинемо у казан порізане м’ясо, кмин, сіль, чорний перець, часник. Не паприку!
5. Тушкуємо все разом з овочами, не закриваючи кришкою і постійно перемішуючи, поки м’ясо не втратить червоний колір і не пустить сік. Зменшуємо вогонь і тушкуємо м’ясо до напівготовності - воно має стати досить м'яким і в ньому (якщо розрізати шматок), не повинно залишатися крові.
6. Тим часом чистимо картоплю і ріжемо її на акуратні кубики - 1,5Х1,5 см.

 

Паприка дуже чутлива до температури, в жодному разі не дозволяємо їй пригоріти, оскільки вона в момент зіпсує смак усієї страви. Натомість у холодній нежирній атмосфері вона не розкриється зовсім, ні кольору не дасть ні смаку. Тому дотримуємося золотої середини: паприку в гарячий жир, але не давати їй горіти.

8. Висипаємо в гуляш картоплю, і підливаємо все окропом. Кількість води залежить від того, який ви гуляш любите. Якщо густий, то менше води, якщо рідкий як суп - більше. Пам'ятаємо також, що в гуляш ідуть борошняні чіпетки, які трохи загущують його.

9. Варимо гуляш до готовності картоплі. Якщо треба, ще досолюємо.

10. Тим часом чіпетки готуємо окремо. Замішуємо з 1 яйця і борошна дуже круте тісто без води, щоб з нього можна було відщипувати і відварюємо маленькі відщипнуті кульки в посоленому окропі. Додаємо чіпетки прямо в готовий гуляш, або кожному в тарілку.

Готувала . Фото Ігор Деяк


Коментарі  

 
# Guest 12.06.2009, 20:54
Ви як хочете, а буду додавати і помідори, і часник, і кмин. :P
 
 
# Ковдуш 21.07.2011, 15:35
Цитую :
Ви як хочете, а буду додавати і помідори, і часник, і кмин. :P

Конче не вистачає копченої свинячої рульки, яку ви як хочете, а я буду додавати ;)
 
 
# RE: Угорський гуляш левешМонціка 12.02.2013, 16:22
А я кладу ще й зеллер і морковку. Кожний собі гуляш робить по свойому. :-)
 
 
# RE: Угорський гуляш: крок за крокомЛана 27.03.2014, 19:25
Я готую гуляш за рецептом угорського кухаря Еріка Мадьяра. Він наголошує, що у рецепт мают входити лише копчене сало, багато солодкої паприки (у порошку), яловичина, цибуля, картопля. Я ще додаю трохи коріандру. На помідори та томатну пасту він лається, про галушки каже, що за бажанням.
 
 
# RE: Угорський гуляш: крок за крокомAnna Ivanovna 24.03.2015, 22:50
а що робыть у гуляши картопля???
 
 
# RE: Угорський гуляш: крок за крокомЙовшка 23.06.2017, 14:49
Спочатку овочі, а пак мясо???
 
 
# RE: Угорський гуляш: крок за крокомрадік 03.12.2017, 14:23
а коли кидати паприку і вино?. Коли все добре просмажиться, помідори розійдуться на пасту, перець пом'якне, вкинемо у казан порізане м’ясо, кмин, сіль, чорний перець, часник. Не паприку! ;-)
 

Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити