Попрікаш з курки простий

Попрікаш з курки

Попрікаш з курки - настільки популярна закарпатсько-угорська страва, що в Закарпатті її вміє готувати абсолютно кожна господиня. Основа будь-якого попрікашу - сметана і паприка. Якщо маємо вдосталь часу, курку краще брати домашню. Вона готується значно довше, ніж купована, але при цьому дуже сильно виграє в смаку і ароматі. Купована в свою чергу готується надзвичайно швидко, тому, як бачимо, тут кожен варіант має свої переваги.

Подаємо попрікаш до нокедлів, будь-якого сорту макарон чи відвареного рису.

Для попрікашу на всю сім'ю беруть одну цілу курку (без крил, без шиї, без лапок, іноді без спинки). Останнє просто відкладіть на бульйон. Я сьогодні взяла тільки два стегна і шмат спинки, оскільки готувала попрікаш для двох осіб.

Попрікаш з курки рецепт

Нам знадобиться

  • Два курячі стегна, розрізані навпіл (на верхню і нижню частини). Ми шкурки не любимо, тому я їх зняла. У нас на ці шкурки багато охочих чотирилапих друзів.
  • Одна спинка з кісточками - для більшої наваристості і інтенсивнішого смаку.
  • Курячий жир, олія або смалець
  • 1 цибулина
  • 2 зубки часнику
  • 1 чайна ложка солодкої паприки
  • маленька дрібка пекучої паприки
  • 150-200 г сметани
  • 1 ст. ложка борошна
  • Сіль,
  • Чорний перець

 

1. Збираємо від нашої цілої курки жир, якщо ми взяли домашню курку. Дрібно його січемо.

Насправді угорці готують попрікаш на свиному смальці, кажуть - так смачніше. Я сьогодні використаю курячий жир, тому що він у нас є, ну й тому що не дуже люблю змішувати між собою різні за походженням жири. Останнє сприяє швидкому збільшенню ваги. Але що насправді використовувати - справа суб'єктивна. Олія - то олія, смалець - то смалець.

2. В товстостінному сотейнику витоплюємо шкварки, вибираємо їх на тарілку, нам вони більше не знадобляться.

3. На цьому жирі смажимо дрібно посічену цибулю і 1 зубчик часнику, розчавлений пласким боком ножа.

Мені завжди було цікаво, чому професійні повари ніколи не користуються часничницею. Виявилося цікаве: коли ми чавимо часник через часничницю, він одразу виділяє багато соку, сильно пахне і дуже швидко випаровується, відповідно у страві його аромат втрачається. Тому набагато краще чавити його широким лезом ножа і потім просто різати надрібно.

4. Знімаємо сотейник з вогню (просто відсуваємо його на сусідню комфорку), газ не вимикаємо. Висипаємо в цибулю обидві паприки, швидко розмішуємо її в жиру, щоб вона дала колір, і викладуємо сюди м'ясо.

Паприка дуже чутлива до температури, в жодному разі не дозволяємо їй пригоріти, оскільки вона в момент зіпсує смак усієї страви. Натомість у холодній нежирній атмосфері вона не розкриється зовсім, ні кольору не дасть ні смаку. Тому дотримуємося золотої середини: паприку в гарячий жир, але не давати їй горіти.
5. Трошки посуваємо його в сотейнику, поперевертаємо і поміщаємо на вогонь. Солимо, перчимо,стишуємо газ і накриваємо сотейник кришкою. Води не додаємо, м'ясо швидко пустить сік і буде тушкуватися у власній підливці. Кожні 5 хвилин заглядаємо під кришку, обертаємо м'ясо на інший бік або перемішуємо. Знову закриваємо і тушкуємо.

6. Коли кількість соку збільшиться вдвічі і він стане з мутного прозорим, доливаємо води так, щоб вона на половину (якщо курка купована або дуже молода), і 2/3 (якщо домашня, зріла) покрила м'ясо. Закриваємо кришкою і тушкуємо до готовності м'яса. Вода має википіти так, щоб рідина в сотейнику була досить навариста - не водяниста.

7. Вимикаємо вогонь. Вибираємо м'ясо на тарілку.

8. У глибокій посудині або салатниці готуємо заправку. Сметану змішуємо з борошном, розтираємо до однорідності. Додаємо сюди  трохи води - грам 50, і кілька ложок рідини з сотейника. Розмішуємо і заливаємо в сотейник.

9. Вмикаємо газ і акуратно помішуючи гріємо соус, поки він не загусне.

10. Розкладаємо м'ясо на тарілки, туди ж нокедлі і поливаємо все соусом.

Готувала  Фото Ігор Деяк