Попрікаш з курки простий
Попрікаш з курки - настільки популярна закарпатсько-угорська страва, що в Закарпатті її вміє готувати абсолютно кожна господиня. Основа будь-якого попрікашу - сметана і паприка. Якщо маємо вдосталь часу, курку краще брати домашню. Вона готується значно довше, ніж купована, але при цьому дуже сильно виграє в смаку і ароматі. Купована в свою чергу готується надзвичайно швидко, тому, як бачимо, тут кожен варіант має свої переваги.
Подаємо попрікаш до нокедлів, будь-якого сорту макарон чи відвареного рису.
Для попрікашу на всю сім'ю беруть одну цілу курку (без крил, без шиї, без лапок, іноді без спинки). Останнє просто відкладіть на бульйон. Я сьогодні взяла тільки два стегна і шмат спинки, оскільки готувала попрікаш для двох осіб.
Попрікаш з курки рецепт
Нам знадобиться
- Два курячі стегна, розрізані навпіл (на верхню і нижню частини). Ми шкурки не любимо, тому я їх зняла. У нас на ці шкурки багато охочих чотирилапих друзів.
- Одна спинка з кісточками - для більшої наваристості і інтенсивнішого смаку.
- Курячий жир, олія або смалець
- 1 цибулина
- 2 зубки часнику
- 1 чайна ложка солодкої паприки
- маленька дрібка пекучої паприки
- 150-200 г сметани
- 1 ст. ложка борошна
- Сіль,
- Чорний перець
1. Збираємо від нашої цілої курки жир, якщо ми взяли домашню курку. Дрібно його січемо.
2. В товстостінному сотейнику витоплюємо шкварки, вибираємо їх на тарілку, нам вони більше не знадобляться.
3. На цьому жирі смажимо дрібно посічену цибулю і 1 зубчик часнику, розчавлений пласким боком ножа.
4. Знімаємо сотейник з вогню (просто відсуваємо його на сусідню комфорку), газ не вимикаємо. Висипаємо в цибулю обидві паприки, швидко розмішуємо її в жиру, щоб вона дала колір, і викладуємо сюди м'ясо.
6. Коли кількість соку збільшиться вдвічі і він стане з мутного прозорим, доливаємо води так, щоб вона на половину (якщо курка купована або дуже молода), і 2/3 (якщо домашня, зріла) покрила м'ясо. Закриваємо кришкою і тушкуємо до готовності м'яса. Вода має википіти так, щоб рідина в сотейнику була досить навариста - не водяниста.
7. Вимикаємо вогонь. Вибираємо м'ясо на тарілку.
8. У глибокій посудині або салатниці готуємо заправку. Сметану змішуємо з борошном, розтираємо до однорідності. Додаємо сюди трохи води - грам 50, і кілька ложок рідини з сотейника. Розмішуємо і заливаємо в сотейник.
9. Вмикаємо газ і акуратно помішуючи гріємо соус, поки він не загусне.
10. Розкладаємо м'ясо на тарілки, туди ж нокедлі і поливаємо все соусом.
Готувала Наталка Хурделиця Фото Ігор Деяк