Страпачки з квашеною капустою і салом (беконом)

Страпачки з квашеною капустою і салом Різні галушки з суміші борошна з картоплею, відварені у воді, – це страви, яка під різними назвами існують у багатьох народів уже протягом багатьох віків. Зазвичай їх вигадували селяни, і всі вони є чудовими класичними прикладами того, як можна нагодувати велику сім’ю при найменших затратах. Існуюють два види таких галушок - з сирої картоплі і з відвареної.
Всіма закарпатцями любимі страпачки – галушки з сирої картоплі – страва запозичена з словацької кухні. Закарпатські угорці називають її ще чіраш голушко (csiras galuska). Слово «страпачка» походить від словацького strapatý, що означає «кострубатий, непричесаний». Два найбільш популярні словацькі рецепти - kapustové strapačky (страпачки з капустою) і bryndzové strapačky (страпачки з бринзою) міцно вкоренилися в закарпатській кухні з давніх пір.
Я завжди робила страпачки чайною ложкою - за аналогією з українськими галушками (можна побачити на одному з фото). Але нещодавно, перебуваючи у Словаччині, ми замовляли цю страву в одній корчмі і нам принесли дрібненькі страпачки, виготовлені за допомогою начиння для угорських нокедлів. Вони нам так сподобалися, що тепер я готую їх тільки так.

 

Страпачки з квашеною капустою і салом (беконом): крок за кроком

Нам знадобиться:

  • 1 кг картоплі
  • 1 яйце
  • 100-120 г молока
  • Сіль, білий або чорний перець
  • Борошно - скільки вбере тісто
  • 400 г квашеної капусти
  • 1 середня цибуля
  • 150 г копченого сала або бекону
  • 3 ст ложки смальцю або олії

1. Чистимо картоплю і у мисці з водою відкладаємо вбік.

2. Квашену капусту промиваємо (якщо вона кисла) і добре відтискаємо.

3. Цибулю дрібно січемо і обсмажуємо на 2 столових ложках олії до прозорості. Бажано це робити в казані або великому сотейнику, оскільки всі наступні інгредієнти ми додаватимемо сюди ж.

4. Додаємо до неї капусту, перемішуємо, 2-3 хвилини обсмажуємо, підливаємо півсклянки води і закриваємо кришкою - хай тушиться на повільному вогні до відносної м'якості (до відносної, бо квашені овочі дуже важко піддаються термічній обробці).

5. Тим часом велику каструлю (літрів на 3-4) з водою поміщаємо на вогонь, додаємо сіль (як до макаронів) і 1 ст ложку олії.

6. Поки вона закипає, швидко натираємо картоплю на найдрібнішій тертці або в комбайні, зціджуємо з неї зайву рідину за допомогою сита.

7. Молоко доводимо до кипіння і заливаємо в картоплю, добре розмішуємо (гаряче молоко не дасть картоплі потемніти і вона залишатиметься біла, ніби щойно потерта).

8. Додаємо в масу яйце, сіль, білий перець, розтираємо.

9. Повільно підсипаючи борошно, замішуємо густе тісто.

10. Коли вода закипіла, вкидаємо в неї тестову страпачку - одну. Якщо вона одразу схопилася і не розлізлася, тісто ми замісили правильне і можемо відварити всю масу.

11. Формуємо галушки чайною ложкою, або скористаємося приладдям для нокедлі.

12. Коли страпачки спливуть, зливаємо їх на сито. Не промиваємо, а одразу вкидаємо в сотейник з капустою, перемішуємо і прогріваємо.

13. Окремо обсмажуємо порізане на кубики сало або бекон і разом з витопленим жиром висипаємо на страпачки.

Готувала. Фото Ігор Деяк


Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити