Страпачки з квашеною капустою і салом (беконом)

Всіма закарпатцями любимі страпачки – галушки з сирої картоплі – страва запозичена з словацької кухні. Закарпатські угорці називають її ще чіраш голушко (csiras galuska). Слово «страпачка» походить від словацького strapatý, що означає «кострубатий, непричесаний». Два найбільш популярні словацькі рецепти - kapustové strapačky (страпачки з капустою) і bryndzové strapačky (страпачки з бринзою) міцно вкоренилися в закарпатській кухні з давніх пір.
Я завжди робила страпачки чайною ложкою - за аналогією з українськими галушками (можна побачити на одному з фото). Але нещодавно, перебуваючи у Словаччині, ми замовляли цю страву в одній корчмі і нам принесли дрібненькі страпачки, виготовлені за допомогою начиння для угорських нокедлів. Вони нам так сподобалися, що тепер я готую їх тільки так.
Страпачки з квашеною капустою і салом (беконом): крок за кроком
Нам знадобиться:
- 1 кг картоплі
- 1 яйце
- 100-120 г молока
- Сіль, білий або чорний перець
- Борошно - скільки вбере тісто
- 400 г квашеної капусти
- 1 середня цибуля
- 150 г копченого сала або бекону
- 3 ст ложки смальцю або олії
1. Чистимо картоплю і у мисці з водою відкладаємо вбік.
2. Квашену капусту промиваємо (якщо вона кисла) і добре відтискаємо.
3. Цибулю дрібно січемо і обсмажуємо на 2 столових ложках олії до прозорості. Бажано це робити в казані або великому сотейнику, оскільки всі наступні інгредієнти ми додаватимемо сюди ж.
4. Додаємо до неї капусту, перемішуємо, 2-3 хвилини обсмажуємо, підливаємо півсклянки води і закриваємо кришкою - хай тушиться на повільному вогні до відносної м'якості (до відносної, бо квашені овочі дуже важко піддаються термічній обробці).
5. Тим часом велику каструлю (літрів на 3-4) з водою поміщаємо на вогонь, додаємо сіль (як до макаронів) і 1 ст ложку олії.
6. Поки вона закипає, швидко натираємо картоплю на найдрібнішій тертці або в комбайні, зціджуємо з неї зайву рідину за допомогою сита.
7. Молоко доводимо до кипіння і заливаємо в картоплю, добре розмішуємо (гаряче молоко не дасть картоплі потемніти і вона залишатиметься біла, ніби щойно потерта).
8. Додаємо в масу яйце, сіль, білий перець, розтираємо.
9. Повільно підсипаючи борошно, замішуємо густе тісто.
10. Коли вода закипіла, вкидаємо в неї тестову страпачку - одну. Якщо вона одразу схопилася і не розлізлася, тісто ми замісили правильне і можемо відварити всю масу.
11. Формуємо галушки чайною ложкою, або скористаємося приладдям для нокедлі.
12. Коли страпачки спливуть, зливаємо їх на сито. Не промиваємо, а одразу вкидаємо в сотейник з капустою, перемішуємо і прогріваємо.
13. Окремо обсмажуємо порізане на кубики сало або бекон і разом з витопленим жиром висипаємо на страпачки.
Готувала Наталка Хурделиця. Фото Ігор Деяк









