Цікаво про село Шаланки

- На схід від Шаланок, на вершині 80—100-метрової безіменної гори — мустьєрські і пізньопалеолітичні стоянки. Зібрано колекцію крем’яних, кварцитових і андезитових знахідок.

- В урочищі Надьументин — поселення раннього залізного віку (культура Голігради). В 1956 році в околицях села знайдено уламок бронзового кельта.

- Великий Ліс — ботанічна пам'ятка природи місцевого значення.

- Через село проходить вузькоколійна залізниця Виноградів-Хмельник (Боржавська вузькоколійна залізниця).

- В селі Шаланки туристів приваблює винний підвал Ференца II Ракоці (Підвал Кабодере) довжиною понад 40 метрів.

- На сході села знаходиться гора, яку ще донедавна, навіть, у серйозних наукових роботах називали Шаланка, але, виходячи з древньої місцевої традиції, називатимемо її Гемливц (368,6 м).

- Ференц ІІ Ракоці в лютому 1711 року в селі Шаланках провів останній куруцький сейм. Народ, наприклад, і зараз впевнений, що сейм відбувся на вершині гори Гемливц, за стіл слугував великий круглий камінь, який досі знаходиться там. На ньому князь писав знамените звернення до угорської нації.

- Місцеві люди називають колодязем Мікеша студню, побудовану на одному із джерел, із якого носив Мікеш Келемен князю воду, яка йому дуже подобалася.

- в шаланківському палаці, що належав графській сім’ї Борковцій, 17 — 18 лютого 1711 року проходило останнє засідання сейму князя Ракоці Ференца ІІ. На ньому було прийнято рішення, що князь поїде до Польщі і від російського царя попросить допомогу. Палац в 1717 році знищили кримські татари.

- На одній із стін реформатської церкви є напис: «На пам’ять про шаланецький сейм князя ІІ Ракоці Ференца і останнє тут його перебування 17—18 лютого 1711 року. З нагоди 200-річчя його смерті 8 квітня 1935 року» про проведення сейму в Шаланках.