Цікаво про село Колочава

- Про мешканців Колочави чеський письменник Іван Ольбрахт писав у романі «Микола Шугай — розбійник»

- храм Святого Духа 1795 

- Музей «Колочавська вузькоколійка» присвячений закарпатській вузькоколійці, відтворює процес транспортування, показує життя залізничників.

- Музей «Колочавський бокораш» — наймолодший музей в Колочаві розповідає про вимерлу професію бокорашів. Тут показана технологія лісокористування та його сплаву карпатськими річками.

- Два музеї присвячені шкільництву: «Радянська школа» та «Чеська школа» відтворюють умови навчання закарпатських школярів у різні періоди ХХ століття.

- Музей-скансен «Старе село» — перший сільський музей архітектури та побуту на Закарпатті знайомить відвідувачів з побутом та життям жителів Колочави.

- «Лінія Арпада» — це музей присвячений Другій світові війні. Він знаходиться у частині відреставрованих оборонних споруд, що знаходяться вздовж річки Теребля.

- Музей «Бункер Штаєра» розповідає про діяльність місцевих повстанців, що вели антирадянську боротьбу і були частиною українського визвольного руху.

- Музей «Воїнам-інтернаціоналістам» присвячений місцевим жителям, що воювали і різних частинах світу.

- музей в церкві Святого Духа

- музей-колиба «Фауна Закарпаття».

- близько 20-ти пам'ятників: пам'ятник «Заробітчанам», пам'ятник «Примирення» — воїнам радянської, чехословацької та угорської армій, пам'ятник «Вівчар». А також пам'ятники народному герою Миколі Шугаю, Тарасу Шевченку, Олександру Духновичу, воїнам загиблим у мирний час, Роману Шухевичу, загиблим у таборах ГУЛАГ, «Вчителька з Вкраїни». У 2002 році встановлено погруддя Івана Ольбрахта.

- У селі діє «Птахопарк», де живуть безліч птахів