Томатний суп по-угорськи простий

Томатний суп угорський простий Paradicsomleves - томатний угорський суп - це ще один суп європейського походження, який слов'янам, вірогідно, ніколи не зрозуміти. Скільки маю друзів русинів чи українців - жоден його не любить. Є навіть у чудового болгарського письменника Богоміла Райнова симпатичний пасаж на цю тему: "Офіціантка пpиносить запітнілі кpужки пива і таpілки з супом; як я і подозpював, це виявляється ненависний мені томатний суп, хоча в меню він значиться під іншою назвою. Едіт із задоволенням їсть суп. Я тільки куштую і відкладаю ложку. Дивують мене ці англо-саксонські pаси, і що вони знаходять в цьому рідкому і pазпаpеному томатному пюpе?" (роман "Нема нічого кращого за негоду"). Я цей суп надзвичайно люблю. Він належить до дуже простих дешевих дієтичних супів і готується з інгредієнтів, які завжди під рукою. У Закарпатті прийнято консервувати томатний сік на зиму (особливо в угорськомовних районах), тому він вдома є завжди. Я цей суп готую з галушками, але іноді в нього просто заварюють жменю рису. У такому разі він буде пісною вегетаріанською стравою.

Томатний суп по-угорськи простий: крок за кроком

Нам знадобиться:

  • 1 л томатного соку
  • 0,4 л води
  • 2 ст ложки борошна для піджарки (не вершні)
  • 3 ст ложки олії
  • 1 цибулина
  • Склянка борошна - для галушок
  • Пучок петрушки (можна замороженої)
  • 1 яйце
  • Сіль, паприка

1. Беремо супову каструлю з товстим дном ємністю 1,5 - 2 л і робимо в ній ранташ (піджарку). На олії обсмажуємо борошно до золотистого кольору.

2. Додаємо паприку і одразу підливаємо томатним соком і водою.

3. Додаємо пучок петрушки (цілий) і цілу почищену цибулю. Коли вони звариться і віддадуть свій смак у суп, ми їх викинемо, тому сікти не треба.

Томатний сік має схильність до википання майже так само, як молоко. Тому не відходимо далеко. Як закипить, стишуємо вогонь, солимо і варимо все разом до м'якості цибулі.

4. Виймаємо цибулю і петрушку шумівкою.

5. Готуємо галушки як на нокедлі і заварюємо їх у суп.

6. Якщо готуємо з рисом, то його відварюємо окремо і додаємо до супу в такій кількості, в якій нам подобається.