Паштет із квасолі - з горіхами і лимонною ноткою

Паштеті із квасолі - з горіхами і лимонною ноткою

Цей паштет - чудова вегетаріанська закуска, яка не містить ні м'яса, ні молочних продуктів, ні риби, але при цьому під зав'язку наповнена білками. До того ж, це ще й надзвичайно смачно. Я його роблю не тільки в піст як пісну страву, а й іноді у звичайну п'ятницю - корисно, дешево і смачно. Щоправда трохи часозатратно, ну тому власне і в п'ятницю.

 

Паштет з квасолі з горіхами і лимонною ноткою: рецепт

 

  • 300 грам білої квасолі
  • 160 г грецьких горіхів
  • 80 мл оливкової олії (можна замінити хорошою соняшниковою)
  • сік половини невеличкого лимона
  • 3-4 зубчики часнику
  • 2 середні цибулини
  • 1 ч. ложка хмелі-сунелі
  • 1 ч. л сушеного базиліку
  • 1 ч. л морської солі
  • Щедра дрібка свіжомеленого чорного перцю.
  • Щодо останніх двох пунктів, то коригуйте їх за смаком
  •  

    1. Замочуємо квасолю звечора. Цей процес розм'якшує боби і повертає їм вологу, що дуже зменшує тривалість варіння. Потім відварюємо її до готовності, кілька разів змінюючи воду: закипіло - злили, закипіло - злили. В третій воді готуємо квасолю до готовності. Відвар зливаємо.

     

    Це бабусине шаманство насправді має під собою дуже науковий ґрунт. По-перше, таким чином ми позбавляємося від олігосахаридів, які не засвоюються нашим організмом і стають причиною зайвого газоутворення. Грубо кажучи, від зцідженої квасолі ми не будемо стільки пукати:) А по-друге, перепад температур (окріп-холодна вода-окріп-холодна вода) пом'якшує квасолю і вона швидше вариться. Також пам'ятаємо, що квасолю солять у кінці, оскільки від солі вона нерівномірно розварюється (частково тверда, частково кашкою).

     

    2. Горіхи обсмажуємо в товстостінній сковороді без нічого, на середньому вогні, постійно помішуючи, до тих пір поки не почне відлущуватись лушпиння від більшості зерен. Пробуйте їх пальцями на готовність, потерли - якщо відлущується, горіх готовий. Знімаємо з вогню, даємо горіхам вистигнути і чистимо їх від лушпайок.

     

    Горіхи (абсолютно всі), так само як і насіння (соняшникове, кунжутне) мають більш яскравий насичений смак, якщо їх перед використанням підсмажувати. Будь-який салат, сендвіч, паста чи торт тільки виграють у смаку, якщо горіхи для рецепту підсмажувати.

     

    3. Цибулю січемо надрібно. У 3-х ложках олії підсмажуємо її з сухим базиліком і хмелі-сунелі до прозорості. Ці трави чудово доповнюють страви з квасолі, тільки не забуваймо їх додавати саме на цьому етапі, щоб трав'яні ефірні олії розчинился в гарячому жирі.

    4. Знімаємо сотейник з вогню, висипаємо сюди квасолю і горіхи, перемішуємо.

    5. В ступці перетираємо часник і морську сіль в пасту.
    Додаємо її у сотейник до квасолі.

    6. Беремо м'ясорубку (блендер мені тут не помічник, занадто мало рідини), і прокручуємо всю масу через мілкий ніж. Хто прагне однорідності і гладкості - прокручує двічі.

    7. Розмішуємо паштет деревяною ложкою, додаємо лимонний сік, решту олії, куштуємо, коригуємо смак (ще солі чи перцю). Якщо маса видається нам засухою, можна додати трохи кип'яченої води (1-2 столові ложки), квасолі це не завадить. Паштет готовий. Можемо його викласти у змащені форми (щоб не залип) і в холодильник на годину. А можемо одразу на тости чи свіжий хліб.

    Готувала . Фото Ігор Деяк


    Додати коментар

    Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

    Захисний код
    Оновити