Яблучний штрудель простим способом

Яблучно-грушевий штрудель простим способом

Австрійський штрудель - це така трохи магічна штука. Якої довжини його не спечи, все одно з'їдається за день. Австрійці іноді розкачують під свої штруделі тісто в розмір стола, так би мовити "скільки вистачить довжини". В цілому австрійська випічка дуже схожа на закарпатську, - кремованими бісквітами "пішковтами", віденськими підківками "кіфликами", кексами та іншим, однак штруделі в нас не печуть. Закарпатські баники схожі, та все ж інакші за рахунок тіста. Для штруделя замішується туге, дуже еластичне масляне тісто, а для баників беруть пухке дріжджове.

Нині ми не будемо возитися із замішуванням тіста, а підемо, як кажуть закарпатці, "напоперек" - коротким спрощеним шляхом. Як показала практика, на якості штруделя це практично не відобразиться, але дуже спростить приготування. Купимо готове слоєне заморожене тісто, яке при тривалому кімнатному розморожуванні і дуже тонкому розкачуванні (товщиною у 2 мм) дає майже той самий ефект, що й масляне замішане вручну. Можете переконатися, переглянувши покрокові фото.

Яблучно-грушевий штрудель простим способом

Отже, нам знадобиться:

  • 300 г замороженого слоєного бездріжджового тіста
  • 2 великі яблука
  • 1 велика груша
  • жменя родзинок
  • пів лимона
  • 3 ст. ложки цукру-піску в начинку
  • 1 з верхом ст. ложку цукру пудри для присипання
  • 1 стакан кондитерських сухарів
  • 150 г грецьких горіхів
  • 1 яйце
  • кориця
  • 4 гвоздички

1. Тісто почнемо розморожувати завчасно. Якщо в холодильнику (не в камері) - то за добу. Якщо при кімнатній температурі - то годин за 4-5. Мікрохвильову піч в даному випадку краще не використовувати.

1. Змелемо горіхи надрібно. Можна залишити кілька штук цілими, якщо хто любить цілі горіхи в начинках.

2. Видавимо з половини лимона сік. Промиємо і замочимо родзинки у чашці з водою, хай набухнуть і пом'кнуть.

3. Поріжемо яблука і грушу на кубики 1 см на 1 см, спочатку видаливши середину. Якщо фрукти товстошкірі і тверді, спочатку почистимо їх, потім поріжемо. Я різала більшими кубиками, і не чистила, оскільки ми так любимо, але традиційно ріжеться 1Х1.

4. Змішуємо їх з лимонним соком.

5. Для начинки готуємо карамелізований сироп. Нагріваємо цукор і 1-2 ст ложки води і варимо на середньому вогні, доки не почне густіти і ледь жовтнути. Буде багато бульбашок, це нормально, головне постійно помішувати. Коли трохи загусло, додаємо до сиропу фрукти, зціджені родзинки, корицю і гвоздику. Починаємо все разом нагрівати. Фрукти пустять сік, гріємо все разом, доки не випарується сік. Знімаємо з вогню, змішуємо з горіхами і даємо начинці вистигнути.

6. Тим часом беремо великий чистий шмат білої льняної або бавовняної тканини (щось типу простирадла чи скатертини, чи великого кухонного рушника), застеляємо ним стіл. Штрудель розкачується не на дошці, а на рушнику для того, щоб його потім можна було скрутити. Руками на дошці це зробити буде набагато складніше.

7. Отже на льняньому рушнику розкачуємо тісто натонко (2 - максимум 3 мм). У вас має вийти прямокутник або квадрат рівномірно тонкий - такий, щоб крізь нього трохи видно було пальці.

8. Посипаємо тісто шаром сухарів, залишивши по краях відступи по 3-4 см.

9. Заздалегідь вимкаємо духову шафу на 200 градусів (якщо є, то на конвекцію), щоб вона встигла прогрітися. Коли штрудель готовий, його потрібно одразу класти в піч, бо почне розмокати і рватися.

10. Викладаємо на сухарі начинку - в один ряд фруктів. Визбируємо гвоздику, бо застрягатиме в зубах.

11. Збиваємо яйце і змащуємо ним краї тіста, мов клеєм.

12. Беремо тісто за один край - загортаємо його на фрукти. Потім за допомогою рушника припіднімаємо штрудель і починаємо його загортати. Заклеюємо краї і боки і знову ж таки за допомогою рушника вивертаємо його на змащене олією деко, швом донизу.

13. Випікаємо 20 хвилин. Ще гарячим присипаємо цукровою пудрою і даємо йому вистигнути. Потім нарізаємо гострим ножем на скибки. До нього можна подати ванільний соус і кілька листочків м'яти, і це взагалі вийде щось фантастичне (я так куштувала в одній львівській кав'ярні), якщо встигнете той соус зварити. Я не встигла, вже не було до чого.

Готувала . Фото Ігор Деяк


Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити