Капусняк з квасолею і картоплею пісний
Цей капусняк належить до пісних страв української кухні і чудово підходить до тих днів Великого Посту, коли навіть олію вживати не рекомендується. При відсутності всякої піджарки чи запряжки він виходить густим і наваристим, майже як суп-пюре. При цьому він надзвичайно простий у приготуванні і має такий, знаєте, в хорошому значенні цього слова, сільський вигляд - прабабусин. Згадується дитинство, зима, тебе закликають "до хиж" їсти, в теплу натоплену кухню за величезний грубий деревяний стіл. А там повна миска густого капусняку і кусень домашньої паляниці грубого помолу.
Нам знадобиться:
1. Квасолю замочуємо у холодній воді на ніч. Або хоча б на кілька годин зранку. Цей процес розм'якшує боби і повертає їм вологу, що дуже зменшує тривалість варіння. Потім відварюємо її до готовності, кілька разів змінюючи воду: закипіло - злили, закипіло - злили. В третій воді готуємо квасолю до готовності. Відвар зливаємо.
2) Квашену капусту добре промиваємо і відтискаємо.
3) Картоплю чистимо, але не ріжемо. Кладемо її цілу разом з капустою у горщик. Вода має покривати овочі десь на 2 пальці. Коли закиплять, куштуємо, солимо, додаємо лавровий лист і перець. Варимо до готовності картоплі. Зазвичай на той момент вже готова й капуста.
4) Картоплю вибираємо з капусти, і разом з квасолею і склянкою рідини збиваємо у блендері на пюре. Якщо у вас блендер невеликий (до літра чи літр), розділіть масу надвічі, бо не зіб'ється нормально. Можемо протерти через сито, або потовкти товкачкою, але суп в такому разі буде мати більш фактурну консистенцію.
5) Змішуємо пюре з капустою і відваром, розмішуємо і ще раз доводимо капусняк до кипіння.
6) Якщо ви не тримаєте суворий сухоїдний піст, можна в капусняк додати 2 ст. ложки домашньої пахучої соняшникової олії. Або покропити олією капусняк вже в самій тарілці і посипати пекучою паприкою.