Окрошка – страва для спекотного літнього дня

Квас або кефір — 1 л, Яловичина, копченина, язик — по 100 г
Або ковбаса і сосиски – по 150 г, 3-4 огірки, 4-5 молодих цибулин, 4-5 відварених у мундирі картоплин, редиска, 3 яйця, 100 г сметани
сіль, чорний перець, гірчиця за смаком, зелень кропу.

Праобразом окрошки є тюря – страва давньої руської кухні. На Русі колись казали так: богатир не бажає французького супу з вином, італійського бульйону з прянощами.

 

Богатир просто візьме дерев'яну миску, дерев’яну ложку, накришить хліба, цибулину, редьки, заллє це все квасом, рубоне собі тюрі, і далі спить багатирським сном. Тюря в давнину вважалася пісною стравою і в прості непісні дні в неї додавалися ще молоко або сметана. Пізніше, після того як Колумб повернувся з Америки, тюрю модифікували в окрошку – стали кришити в неї картоплю і м’ясні вироби і почали подавати не як першу страву, а як закуску.

Квас чи кефір?
Першою чергою треба вирішити, чим розбавляти окрошку: квасом чи кефіром. Якщо ви поціновувавч справжньої класичної окрошки, і віддаєте перевагу гострому насиченому смаку, вибирайте квас, але в жодному разі не купований з бочок (а тим більше з пляшок!) Промисловий квас для окрошки не годиться.
Для приготування квасу в домашніх умовах вам знадобиться 80 г житнього хліба, 2 ст. л. цукру, 3 г дріжджів, 12 склянок води. Житній хліб нарізати скибочками, обсмажити на сухій сковороді або в печі до утворення темно-коричневого забарвлення. Залити сухарі гарячою кип'яченою водою, залишити настоюватися протягом 4 годин. Потім процідити, додати цукор і дріжджі (заздалегідь розведені водою), поставити в тепле місце на 8 годин.
Готовий квас процідити і помістити до холодильника.
Якщо лінь "бабратися" з квасом, або ж ви не любите окрошку з квасом – беріть кефір або сметану.

Що в окрошці найголовніше?
Найважливіша частина окрошки - основа, яка надає їй соковитого смаку і апетитного запаху. Для основи треба розтерти у ступці зварені яєчні жовтки, дрібно посічений кріп, половинку городньої цибулини (можна попередньо пропустити її через часникодавку), пір’я зеленої цибулі, додайте трохи гірчиці і сіль. Розтирати, поки зелень не дасть зелений сік. Потім додати на смак сметану (кефір), або залити квасом, а хто любить, – і квас, і сметану. Розмішати, помістити основу до холодильника. Використовувати обов’язково потрібно емальований посуд.

Кришимо дрібно!
Одне з важливих правил окрошки – нарізані акуратними дрібними (однаковими) кубиками (покришені, звідси і назва) овочі й м'ясо або ковбаса.
Відварити і охолодити картоплю, очистити, нарізати кубиками. Так само кубиками нарізати варені яєчні білки, огірки, відварене м'ясо (замість нього можна взяти нежирної ковбасу, сосиски або сардельки). Редиску натерти на дрібній терці.

Як подавати?
Якщо окрошка зготована на квасі, основу до овочів доливають уже в тарілках. В жодному разі її не змішують з усіма інгредієнтами в каструлі і тим більше не зберігають в такому вигляді, оскільки квасна основа й далі продовжує бродити. Покришені овочі розкладають по тарілках, заливають основою, зверху щедро посипають посіченою зеленню кропу та цибулі, іноді додають петрушку та кінзу. Окремо подають гірчицю, натертий на дрібній терці хрін та сметану.
Якщо окрошка зготовлена на кефірі або сметані, овочі змішують з основою і дають окрошці в такому вигляді 2 години настоюватися в холодильнику.


теги: окрошка, русская кухня, холодні супи

 


Коментарі  

 
-1 # ОКРОШКАGuest 20.07.2007, 11:07
К Л А А А С! 8) :D
 

Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити