Куряча поливка

Який закарпатський недільний обід без поливки? Король Франції Генрі IV під час своєї коронації в 1589 році сказав історичну фразу, яка актуальна для закарпатців і по сьогоднішній день: «Я бажаю, аби кожен селянин щонеділі мав можливість зварити у своєму горщику курча". Бажання короля, як це водиться, перетворилося у звичай, який потім розповсюдився усією Європою, оскільки Франція у ті часи була законодавицею кулінарної моди. Дійшов він і до Закарпаття. З тих часів куряча поливка для закарпатців – страва свята. З неї починається будь-який традиційний сімейній обід (особливо, звісно, обід недільного дня). Без поливки також не обходитися жодне весілля чи сімейне торжество.

Існує легенда про те, як було відкрито рецепт приготування курячої поливки. Циган украв у пана курку і, аби її не знайшли, вкинув у горщик з окропом, коли втікав через панську літню кухню. В горщику саме варилася цибуля, прянощі та морква. Злодія швидко впіймали і доставили на панський суд разом з доказами – горщиком і куркою. Відчувши чарівливий аромат, який линув від так несподівано приготованої страви, пан вирішив покуштувати її. Куряча поливка так сподобалася правителеві, що він негайно пробачив цигана. З тих пір рецепт поливки розповсюдився усім світом.
Поливка входить у Сімку всесвітньо відомих угорських страв, що вважаються культурною спадщиною Угорщини. Закарпаття з часів Австро-Угорщини цю всесвітньо відому Сімку вважає також частиною власної культурної спадщини.

Що нам знадобиться

  • 1 курка, а ще краще – добре зрілий, не дуже молодий півник, бездоганно обчищений, зі здоровою жовтою шкіркою, пухкими стегнами та грудкою, вагою в 1-2 кг
  • приблизно 4 літри води,
  • 5-6 морквин,
  • 2-3 корені петрушки,
  • 1-2 середніх кольрабі
  • сіль,
  • чорний перець горошком,
  • зелень петрушки,
  • різанки (домашня локшина), або манні галушки.

М'ясо добре промивають, кладуть в емальований горщик і заливають холодною водою. Води має бути з запасом, тому що поливка буде смачніша, коли варитиметься без повторних доливань. Якщо курка молода, разом з курячим м'ясом кладуть обчищені овочі. Моркву, селеру, петрушку ріжуть уздовж на 2 частини, а кольрабі – на 4 частини. Стару курку спочатку уварюють до напівготовності, потім додають овочі.
Поливку варять на повільному вогні й обережно, ложка за ложкою, знімають піну. Коли м’ясо готове, поливку проціджують.
Окремо варять різанки (домашню локшину), потім відкидають на друшляк і промивають холодною водою.
У тарілку кладуть різанки, варену курятину, варені овочі і заливають гарячою поливкою. Поливка повинна бути ідеально прозорою, маслянистою, густою і насичено жовтою, м'ясо й овочі не розварені.

  • Деякі поради
    Для насиченого смаку до півня в горщик ще вкидають окремо куплені півнячі голови з гребінцями.
    Колись давно за часів правління Другетів у курячу поливку обов’язково заварювали ще й голуба, це надавало їй особливо ніжного смаку.
    Цибулю в поливку зазвичай не кладуть, вона перебиває смак.
  • Різанки
    180 г борошна
    2 яйця,
    1 ст. ложка олії,
    сіль – за смаком.
    З борошна, яєць, олії і дібки солі замішують тісто, розділяють на дві частини і добре вимішують, підсипаючи борошно. Тісто розкачують у тонкий пласт і розрізають на довгі смужки, з яких нарізають різанки.
    Різанки відварюють у підсоленій воді, відціджують і промивають у холодній воді.
  • Манні галушки
    1 яйце
    Манна крупа
    Збити яйце вилкою. Посолити. Тонкою цівкою всипати в нього манну крупу, добре помішуючи, поки маса не стане густішою за жирну сметану. Мокрою ложкою сформувати галушку і вкинути в окріп, якщо галушка розлізеться, в сиру массу додати ще трохи крупи.

Коментарі  

 
# Ковдуш 21.07.2011, 17:01
У рецепті допущена суттєва неточність: "Король Франції Генрі IV під час своєї коронації в 1589 році..."
Дійсно, король Франції Генрі ІV, (Наварський) Бурбон, коронувався не у 1589р., а у 1594 р. у Шартрському соборі, після того, як знову прийняв католицизм. Отже, за курячий левеш не впевнений, але за здобуття французьскої корони він сказав:"Париж вартий меси!!! :-)
 
 
# Ігор Деяк 22.07.2011, 07:41
В українській вікіпедії цього немає, але в російській читаємо:
Цитата:
король Франции с 1589 года (фактически — с 1594), основатель французской королевской династии Бурбонов.
Права Генриха IV на трон были подтверждены Генрихом III, который, будучи смертельно ранен (саме у 1589), приказал своим сторонникам присягать наваррскому монарху, однако стать королём Франции он смог только после длительной борьбы (тобто у 1594).
Однак ви праві щодо коронації - дякуємо за уточнення!!!
 

Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити