Гороховий суп з копченими ребрами і чебрецем
Цей суп-пюре надзвичайно простий. В його рецептуру входить, власне, тільки те, що вказано у назві - сухий колотий горох і копчені свинячі ребра. Плюс часничні грінки. Ну хіба ще гілочка-друга тим'яну (чебрецю).
Хтось спитає, куди поділись обов'язкові для горохового супу карамелізовані корені (зажарка з моркви, селери чи петрушки)? А нікуди! Їх тут нема. Ні моркви, ні кореня петрушки чи селери, ні картоплі. Ніяких запражок чи зажарок, ніяких сметанних заправок. Ми його любимо саме так, і всякі спроби зварити цей суп якось інакше, більш, так би мовити канонічно, викликають в моїй хаті супротив.
Отже, вірогідно, щось таки тямив той, хто сказав: горох і смак копченого м'яса настільки гармонійно співіснують в одній каструлі, що практично не потребують інших смакових доповнень. Тим не менше, якщо вам гороховий суп без моркви стане в горлі, кладіть її і не журіться:). погоду тут робить не вона.
Гороховий суп з копченими ребрами і тим'яном: крок за кроком
Нам знадобиться
- 500 г гороху
- 2,5 л води (або 2 л якщо любите дуже густий)
- 300 г ребер
- сіль
- перець
- тим'ян (не обов'язково, але дуже приємно)
1. Колотий горох перебираємо, добре промиваємо, але не замочуємо, оскільки нам потрібний густий суп з характерним гороховим смаком.
Багато хто скаржиться, що незамочений горох не хоче розварюватися. Справа не в замочуванні, а у жорсткій воді. Бабусі наші радили давати соду для пом'якшення води, але давайте не будемо це робити навіть з поваги до їхніх кулінарних умінь - все ж таки ми не в 19-му сторіччі живемо, сода не дуже корисна для шлунку! Просто візьміть кілька разів прокип'ячену воду, а ще краще - пляшку купованої питної, і все з вашим горохом буде гаразд.
2. Розрізаємо ребра на поздовжні шматки - вздовж реберних кісток, добре миємо їх.
3. Складаємо в каструлю горох з ребрами, заливаємо холодною водою і поміщаємо на сильний вогонь. Не відходимо від плити: горох має звичку прилипати до дна каструлі, доки не закипить, і дуже інтенсивно википати після. Тому залишаємося при ньому: деревяною широкою лопаткою часто провіряємо дно.
4. Коли починає пінитися, акуратно знімаємо піну. Як суп закипів, стишуємо вогонь на мінімум і прикриваємо кришкою, залишивши отвір у палець-півтора.
5. Варитися він буде в середньому 1 - 1,5 години - тому раз у 15 хвилин обов'язково його перевіряємо - чи не прилип до дна, чи достатньо кипить. І щоразу знімаємо піну, яка накипіла.
6. Коли горох починає розпадатися, солимо суп і кидаємо в каструлю 2 гілочки тим'яну, хай трошки поваряться.
7. Коли м'ясо починає відходити від кісток, виймаємо ребра, викидаємо кістки, нарізаємо мясо порційно. суп хай ще покипить.
8. Готуємо крутони - маленькі грінки з часником. Для цього змішуємо 2 столові ложки олії з 1 потовченим зубком часнику. Ріжемо скибку хліба на кубики, збризкуємо їх часничною олією і шкидко підрумянюємо в печі або на сковороді.
9. Знімаємо суп з вогню. Збиваємо блендером, якщо прагнемо гладкості і однорідності. Якщо любимо фактурний гороховий суп (щоб подекотрі горошинки лишалися частково цілі) етап з блендером пропускаємо.
10. В тарілку наливаємо суп, в нього кладемо кубики м'яса, крутони і гілочку тим'яну.
Приготувала Наталка Хурделиця. Фото Ігор Деяк