Друк

Салат картопляний з кальмарами і яблуками пісний

Салат картопляний з кальмарами

Питання, чи можна кальмари віднести до пісних страв, кожен мусить вирішити для себе сам, оскільки морепродукти церковний устав не регламентує. За грецьким звичаєм морепродукти дозволяють вживати по суботах та неділях, проте у нас дари моря вважаються делікатесами, котрі не можуть бути пісними стравами "по умолчанію". Згадаємо святого Іоанна Златоустого, який проповідував про те, що вартість пісного обіду має бути меншою за вартість скоромного. Однак ціни на кальмари в наших супермаркетах справді невисокі - часто навіть менші ніж ціна переважної більшості видів звичайної риби. Тому, я думаю, вони можуть зайняти відповідне місце в нашому пісному меню. Якщо цей салат готувати без яблук, він вийде трохи сухий і зійде за файний картопляний гарнір, або самостійну страву. Яблука ж його чудово балансують і освіжають. Картопю все ж варто брати рожеву. Я варила жовту (ту що краща для пюре) і вона трохи деформувалася під час перемішування салату. Хоч звісно, гіршою на смак від цього не стала.

Салат картопляний з кальмарами і яблуком: рецепт

  • 250 г кальмарів
  • 3-4 невеличкі картоплини
  • пів пучка мішаної зелені. Зараз у супермаркетах з'явилася така суміш всякої зелені - "Вітамінна". От вона якраз підходить. Ну або 5 стебел петрушки, 5 стебел кропу, 2 зелені молоді цибульки
  • 4 ст. ложки зеленого горошку з банки
  • 1 зелене тверде яблуко кислих сортів (Симиренко підійшли ідеально).
  • Сіль, чорний перець за смаком
  • сік половини лимона
  • 100 г борошна
  • 3 ст. ложки олії для салату
  • 2 ст ложки олії для обсмажування кальмарів

1. Кладемо картоплю в каструлю, заливаємо холодною водою. Рівень води має перевищувати картоплю на 1 палець. Додаємо одразу сіль, зазвичай пів чайної ложки на 1 л води. Поміщаємо на максимальний вогонь доки не закипить, потім зменшуємо вогонь на мінімум і закриваємо картоплю кришкою. Якщо варити її на великому вогні, зовнішні шари швидко потріскаються, а середина залишиться недоварена. Через 25 хвилин перевіряємо одну картоплину вилкою, проткнувши овоч до середини. Якщо вилка легко заходить і виходить - картопля готова. Зливаємо воду, обдаємо картоплю холодною водою, щоб краще чистилася. І чистимо гарячою. Однією рукою нанизуємо картоплину на вилку, іншою рукою за допомогою ножа знімаємо лушпайки - швидко і руки не пече. Залишаємо картоплю студитися.

1. Кальмари розморожуємо, і заливаємо окропом на кілька секунд (раз-два й вибрали). Знімаємо плівки, відрізаємо "крила", виймаємо прозорі хітинові хрящики. Нарізаємо на пластинки - трикутнички чи квадрати.

3. Борошно виспаємо в тарілку і кладемо у нього кальмари, добре все перемішуємо, "валяємо". Стряхуємо з кальмарів зайве борошно, можна за допомогою сита, а можна просто взяти у дві жмені і поперекидувати з долоні в долоню.

4. В сковороду додаємо 2 ст ложки олії, нагріваємо її до високої температури (щоб у ній шкварчало) і обсмажуємо кальмари до золотистого кольору з усіх боків. Виймаємо на паперову салфетку, хай зайвий жир стече.

5. Картоплю ріжемо кубиками (як на "олівє"), додаємо дрібно посічену зелень, горошок, кальмари, все перемішуємо, солимо, перчимо, поливаємо олією, лимонним соком.

6. Яблуко чистимо, нарізаємо грубою соломкою і додаємо до салату.

Готувала . Фото Ігор Деяк


Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити