Капуста квашена по-воніговськи (з буряком)

Капуста квашена з буряком

Цей рецепт дістався нам від нашої воніговської бабусі Христини Рак. Нині вона вже в літах, тому за цим рецептом готують капусту наші буштинські тато і мама. З дитинства звикнувши саме до червоного кольору квашеної капусти, мій чоловік був неабияк здивований вперше побачивши звичайну білу варіацію. Натомість мені, чия бабуся Морґітка Ясої-Санковська (родом з Косина) завжди робила тільки білу капусту, було на перших порах дуже незвично бачити на столі червону капусту. Тим часом сьогодні як перша, так і друга вже міцно увійшли в наш домашній ужиток.
Нині ми поговоримо про рецепт воніговський. Це дуже смачна квашена капуста яскравого кольору з чудовим смаком. Свій колір вона набуває завдяки буряку, що входить у рецептуру.

 

Квашена капуста по-воніговськи (з буряком): рецепт

 

1. Беремо великий горниць (каструлю) на  40 літрів, бажано алюмінієвий (або маленьку бочечку). Емальована не годиться, бо не витримає ударів товкача. Ця посуда нам потрібна для того, щоб готувати не всю капусту одразу, а порціями по 10 кг.

2. Шинкуємо капусту на шинковці, вручну січемо буряк на  тонкі (до 3 мм)  кружальця або дольки або натираємо на дрібній тертці. Можна шинкувати буряк разом з капустою.

 У каструлі нашинковану порцію капусти солимо, так щоб вона була трохи солоніша за звичайну їжу. Додаємо буряк, перець-горошок і лавровий лист. Можна додати гіркий стручковий перець (на любителя). Масу старанно перемішати руками до досягнення однорідності. Щодо кількості – на 10 кг маси один бурячок вагою приблизно 300 гр.  

3. Беремо товкач (спеціально витесаний з дерева інструмент) і товчемо ним капусту у каструлі, поки вона не пом'якне, спресується і не пустить сік.

4. На дно дерев'яної або пластикової бочки кидаємо кріп (зонтики із стеблами) та хрін тонко нарізаний вздовж кореня довжиною по 7-8 см (розміри не суттєві).
На шар кропу з хроном викладаємо підготовлену порцію капусти і, б’ючи товкачом, розрівнюємо.

5.  Аналогічно викладаемо в бочку наступні порції, розділяючи окремі шари кропом і хроном.  

6. Повторюємо всі дії спочатку (від пункту 1), до тих пір, поки не заповниться бочка.

7. Коли бочка наповнена, беремо спеціальні дерев'яні плашки, під розмір бочки (можна купити на базарі), або якусь кришку і поміщаємо на капусту. Зверху притискаємо чимось важким (може бути камінь). Вантаж має рівномірно тиснути на на всю капусту.

8. Через 2-3 дні з'являться бульбашки, що можуть з часом витіснити розсіл з бочки. Краще якусь його зайву частину вибрати.

9. Капуста кваситься  2-3 тижні при кімнатній температурі. Після цього її можна споживати. Варто перенести бочку в холодне приміщення, щоб сповільнити процес бродіння.

Смачного!

Готували Павло Миколайович та. Фото Ігор Деяк