Салат з сушеними анчоусами

Салат з анчоусами, Нісуаз

Цей салат в стилі французького Нісуаз (Niçoise) за своїм набором продуктів дуже літній. І можливо саме через це я так люблю його готувати якраз узимку. Він своїми яскравими насиченими кольорами, свіжим смаком та повним набором вітамінів повертає нас у літній сонячний день. Також у нього дуже цікава і смачна заправка - така трохи прованська.
Не зважаючи на свій чужоземний характер, цей салат чудово підходить до лоці-печенє приготованого по-угорськи (тільки не переплутайте, не до лоці по-закарпатськи, до того що по-угорськи). Та й сам по собі він теж нічого. Два нюанси: заправку потрібно готувати за одну годину до самого салату, вона має настоятися. А от їсти його треба одразу після того, як заправка потрапляє в салатницю. Навіть 10 хвилин затримки - чиста катастрофа для його зовнішнього вигляду.

Салат з анчоусами в стилі Нісуаз: рецепт

Нам знадобиться:

  • 1 пучок зеленого салату
  • 1 червоний болгарський перець
  • 2 середні помідори
  • 1 невеличка цибулина
  • 200 г зеленої стручкової квасолі
  • 1 зубчик часнику
  • 3 варені накруто яйця
  • Пару листочків петрушки

Для заправки

  • Зелений базилік (свіжий або морожений) - 20 листочків.
  • 50-60 г сухого червоного вина
  • 3 ст. ложки лимонного соку
  • 7 ст. ложок оливкової олії
  • Морська сіль або сіль без йоду
  • Товчений чорний перець
  • 15 філе маленьких сушених анчоусів

 

1. Готуємо заправку. Беремо листя базиліку і змішуємо його з олією, лимонним соком, вином, чорним перцем і дрібкою солі.

Базилік - дуже важливий інгредієнт у цій заправці, якщо його нема, краще салат відкласти. Також нам не підійде сушений базилік, він у салатах зовсім губиться. Зате заморожений цілком добрий. Я з недавніх пір тримаю в морозильній камері партію заморожених трав - на випадки, коли швидкого доступу до свіжих не маю. Це дуже зручно, коли раптово треба приготувати якусь пасту, картоплю чи салат. Заморозка практично ніяк не впливає на смак трав (петрушки, кропу, базиліку, м'яти, кінзи, тархуна, шпинату, щавлю) на відміну від сушки чи консервування.

2. Замочуємо анчоуси в заправку. Настоюємо одну годину поки не пом'якнуть, а соус не набереться характерного смаку. Анчоуси також можна додати в салат іншим способом - намілко подрібнити у комбайні, просіяти і анчоусним порошком присипати салат як додатковою приправою.

До речі, порошок із сушених анчоусів - ідеальні прянощі для багатьої страв, рибних, грибових та інших, широко використовуються, до прикладу, в японській, китайській кухнях. Дуже раджу вам його собі зробити про запас, згодиться.

3. Варимо квасолю 5 хвилин, відкидаємо на сито, обдаємо холодною водою. Завдяки таким хитромудрим процедурам, стручки залишаться яскраво-зелені і тугенькі, для салату в самий раз.

4. В казані або сковороді розігріти 2 ложки оливкової олії, додати зубчик часнику, розчавлений широким лезом ножа. Вкинути в казан квасолю і обсмажувати її хвилин 5, якщо любите, аби вона була хрустка,або 10 - до м'якості. Посипати посіченою петрушкою, трошки посолити і вимкнути вогонь.

Мені завжди було цікаво, чому професійні повари ніколи не користуються часничницею. Виявилося цікаве: коли ми чавимо часник через часничницю, він одразу виділяє багато соку, сильно пахне і дуже швидко випаровується, відповідно у страві його аромат втрачається. Тому набагато краще чавити його широким лезом ножа і потім просто різати надрібно.

5. Салат розібрати на листя, добре промити, обсушити. Помідори розрізати спочатку навпіл, потім кожну ще на кілька частин, як кавун. Перець та цибулю - напівкільцями.

6. Зварити яйця, почистити, порізати на четвертинки.

7. В салатник викладати: шар рваного руками салату, шар цибулі, шар помідорів, квасолю і перець. Повторювати шари, поки не закінчаться складники.

8. Перемішати заправку, і рівномірно вилити її на салат. Викласти на салат яйця і анчоуси й одразу подавати на стіл.

Готувала . Фото Ігор Деяк


Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити