Салат картопляний у німецькому стилі

Салат картопляний у німецькому стилі

Уважно перечитуючи книжку закарпатських рецептів "Бабусині страви" у пошуках простих пісних страв я наткнулася на таку етнічну русинську штуку як "Ріпа варена з цибульов". Прочитала рецепт раз, потім вдруге, втретє і зрозуміла, що ця страва мені дуже нагадує традиційний німецький картопляний салат. Днями я синтезувала ці два рецепти і в мене вийшов дуже невибагливий пісний закарпатський салат у німецькому стилі - простий, ситний і смачний.

Салат картопляний у німецькому стилі

Отже нам знадобиться

  • 1 кг картоплі рожевого сорту (такого, що не розварюється)
  • 2 великі цибулини
  • Товчений або молотий чорний перець
  • Сіль
  • Курячий бульйонний кубик з німецького варіанту заміняємо на вегету (або будь-які прянощі для бульйону, Делікат, Мівіну чи будь-що) якщо робимо пісний варіант
  • Оцет - 2 ст. ложки
  • Олія - 6 ст. ложок
  • 1 ст ложка гірчиці

1. Кладемо картоплю в каструлю, заливаємо холодною водою. Рівень води має перевищувати картоплю на 1 палець. Додаємо одразу сіль, зазвичай пів чайної ложки на 1 л води. Поміщаємо на максимальний вогонь доки не закипить, потім зменшуємо вогонь на мінімум і закриваємо картоплю кришкою. Якщо варити її на великому вогні, зовнішні шари швидко потріскаються, а середина залишиться недоварена.

2. Через 25 хвилин перевіряємо одну картоплину вилкою, проткнувши овоч до середини. Якщо вилка легко заходить і виходить - картопля готова. Зливаємо воду, обдаємо картоплю холодною водою, щоб краще чистилася. І чистимо гарячою.

 

Німці радять не студити її в лушпинні, оскільки від цього псується смак. Віримо їм на слово, однією рукою нанизуємо картоплину на вилку, іншою рукою за допомогою ножа знімаємо лушпайки - швидко і руки не пече. Залишаємо картоплю студитися.

 

3. Тим часом наріжемо цибулю тонкими кільцями і замаринуємо її в склянці теплої води з 1 ст. ложкою оцту.

4. Якщо картопля вистигла, ріжемо її вздовж на 4 частини і потім тонкими пластинками.

5. Готуємо соус: змішуємо вегету, сіль, чорний перець і 200 г окропу, додаємо 6 ст ложок олії і 1 ст. ложку гірчиці. Все добре змішуємо і повільно порціями виливаємо в картоплю. Картопля переважну більшість соусу вбере і стане соковитою, як має бути у справжньому німецькому картопляному салаті.

6. Зціджуємо цибулю, відтискаємо і змішуємо з картоплею. Салат готовий. Німці до нього іноді подають мариновані огірки, а зверху посипають шкварками. Ми залишимо наш салат пісним, але дамо до нього огірки чисто факультативно - кожен собі візьме в тарілку якщо захоче.

Приготувала . Фото Ігор Деяк