Салат картопляний у німецькому стилі
Уважно перечитуючи книжку закарпатських рецептів "Бабусині страви" у пошуках простих пісних страв я наткнулася на таку етнічну русинську штуку як "Ріпа варена з цибульов". Прочитала рецепт раз, потім вдруге, втретє і зрозуміла, що ця страва мені дуже нагадує традиційний німецький картопляний салат. Днями я синтезувала ці два рецепти і в мене вийшов дуже невибагливий пісний закарпатський салат у німецькому стилі - простий, ситний і смачний.
Салат картопляний у німецькому стилі
Отже нам знадобиться
- 1 кг картоплі рожевого сорту (такого, що не розварюється)
- 2 великі цибулини
- Товчений або молотий чорний перець
- Сіль
- Курячий бульйонний кубик з німецького варіанту заміняємо на вегету (або будь-які прянощі для бульйону, Делікат, Мівіну чи будь-що) якщо робимо пісний варіант
- Оцет - 2 ст. ложки
- Олія - 6 ст. ложок
- 1 ст ложка гірчиці
1. Кладемо картоплю в каструлю, заливаємо холодною водою. Рівень води має перевищувати картоплю на 1 палець. Додаємо одразу сіль, зазвичай пів чайної ложки на 1 л води. Поміщаємо на максимальний вогонь доки не закипить, потім зменшуємо вогонь на мінімум і закриваємо картоплю кришкою. Якщо варити її на великому вогні, зовнішні шари швидко потріскаються, а середина залишиться недоварена.
2. Через 25 хвилин перевіряємо одну картоплину вилкою, проткнувши овоч до середини. Якщо вилка легко заходить і виходить - картопля готова. Зливаємо воду, обдаємо картоплю холодною водою, щоб краще чистилася. І чистимо гарячою.
3. Тим часом наріжемо цибулю тонкими кільцями і замаринуємо її в склянці теплої води з 1 ст. ложкою оцту.
4. Якщо картопля вистигла, ріжемо її вздовж на 4 частини і потім тонкими пластинками.
5. Готуємо соус: змішуємо вегету, сіль, чорний перець і 200 г окропу, додаємо 6 ст ложок олії і 1 ст. ложку гірчиці. Все добре змішуємо і повільно порціями виливаємо в картоплю. Картопля переважну більшість соусу вбере і стане соковитою, як має бути у справжньому німецькому картопляному салаті.
6. Зціджуємо цибулю, відтискаємо і змішуємо з картоплею. Салат готовий. Німці до нього іноді подають мариновані огірки, а зверху посипають шкварками. Ми залишимо наш салат пісним, але дамо до нього огірки чисто факультативно - кожен собі візьме в тарілку якщо захоче.
Приготувала Наталка Хурделиця. Фото Ігор Деяк





