Різний помол для різного способу варіння кави

Для кожного окремого способу заварювання кави необхідно підбирати свій власний спосіб помолу.  Тоді кава буде насиченою і смачною. Важливе значення має і тривалість заварювання.  Найгрубіший помол
Використовується для френч пресу. Розмір частинок повинен бути приблизно 0,8 мм. При грубому помолі час екстракції (перехід у напій розчинних речовин) складає 4 хвилини. Можна використовувати для цього способу заварювання і середній помол, але тоді час скоротити до 3 хвилин. Кофеварка "френч-прес" була розроблена французькою фірмою "Меліор" в 1920 році. Потім вона набула поширення в Італії, а після другої світової війни - практично у всіх європейських країнах.
Це скляний жароміцний циліндр, в який вставляється поршень. Він складається із стрижня, нижня частина якого сполучена з сітчастим фільтром, щільно прилягаючим до стінок кавника, а верхня проходить через кришку і, зазвичай, завершується кулькою. Кришка має вушка: одне суцільне - ним закривається носик кавника, коли кава заварюється, а друге гратчасте – через нього наливається готова кава.
Переваги french-press: Простота і швидкість приготування, чистий (натуральний) смак і насичений аромат, не вимагає електрики, невисока ціна.
Технологія приготування:
Насипати каву у френч-прес. На стандартну кавову чашку (125 мл) одна столова ложка з горою кави грубого помолу (кава дрібного помолу може засмітити фільтр). Налити в кавник гарячу воду t=95° C (окріп зазвичай розкладає ефірні масла кави). Підняти поршень, накрити кавник кришкою і розвернути її так, щоб носик був закритий. Сітчастий фільтр повинен сягати поверхні кави. Парі нікуди виходити, і під її тиском кава заварюється. Через 4 хвилини повільно, використовуючи вагу руки, опустити поршень вниз. Кава проціджувається, і гуща залишається на дні. Повернути кришку гратчастим вушком до носика і ароматну міцну каву можна наливати. Все дуже просто.

Середній помол
Друге місце по величині частинок займає фільтр кавоварка. Помол потрібний середній. Деякі фахівці називають його універсальним. Він може підійти під більшість побутових еспрессо кавоварок. Павильність вибраного помолу перевіряємо по екстракції. Якщо напій виходить насиченим і смачним, все ОК.
Специфіка заварювання кави в еспрессо машині вимагає індивідуального підходу до кожної з них. У професійній еспрессо машині кава заварюється під тиском 9 бар. Тому при покупці професійного устаткування обов'язково потрібно купувати ще й кофемолку. Це дуже важливий момент. Налаштування помолу змінюють кілька разів на день, позаяк кава дуже хороший адсорбент і вбирає сторонні запахи і вологу. Тому, в кінці дня, коли збільшується вологість у приміщенні, помол необхідно трохи «загрубити» (зробити більшим). Від ступеню помолу колосально залежить якість напою. Техніка при приготуванні напою залишається незмінною, єдине, з чим «бавиться» професійний баріста – це помол. Якщо помол дуже тонкий, кава проливатиметься краплинно і буде на смак дуже гірка. При дуже грубому помолі кава проллється дуже швидко і в напій не встигнуть перейти всі компоненти, з яких складається смак кави. Вона вийде водянистою. Крем на поверхні буде нестійким.
Регулюючи кофемолку можна прибрати зайву гіркуватість, або кислинку, добитися більшої насиченості. Звичайно, на приготування кави в еспрессо машині роблять вплив і інші чинники: якість зерна, температура, якість води, руки барісти, його настрій і інше.

Найтонший помол
використовується для приготування кавою по-східному (для турки або кавника). Це єдиний спосіб, при якому кава подається разом з гущею, але її повинно бути якомога менше в чашці. Добитися того, щоб помол був у «пил» складно. Не всі кавомолки, навіть професійні, роблять такий помол. Частинки кави не повинні скрипіти на зубах. Домашні кавомолки пропелерного типу (звичайні, такі, що спрацьовують при натисненні на кришку), роблять такий помол, але він не буде настільки однорідним, як потрібно.

Інші матеріали цієї теми: 

 Трансцендентний феномен закарпатської кави або Вчимося дегустувати

 Найрізноманітніші способи заварювання кави

 Кавовий словник

 Рекомендації щодо вживання того чи іншого сорту кави

 Класифікація кави

 Стандарти кави еспрессо

 Як народжується кава і як потрапляє в наші філіжанки


Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити