Класифікація кави

На міжнародному кавовому ринку застосовується особлива класифікація всіх сортів кави, яка розділяє їх на три великі категорії. Головним критерієм включення тієї або іншої кави в певну групу служить якість зерен.

Перша категорія називається майлд (Mild) або Спешіал
У неї включають всі найкращі сорти Арабіки – від рідкісних до широко поширених. Для того, аби підкреслити високу якість сортів, що входять до цієї категорії, їх ще називають «м'якою кавою, вирощеною на високогірних плантаціях». Високогірною вважається кава, зібрана на висоті не менш ніж 500 метрів над рівнем моря, а часто висота розташування кавових плантацій складає 1000-1500 метрів. При цьому кавові ягоди повинні бути зібрані абсолютно зрілими і потім ретельно оброблені.

Друга категорія – це бразильська кава
Перша категорія різко відрізняється від бразильської кави, позаяк бразильська кава – менш якісна, різкіша і грубіша на смак, дешева. Така назва категорії обумовлена тим, що обширні бразильські плантації, розташовані не в горах, а на рівнині, дають велику кількість дешевої, іноді недбало зібраної і обробленої кави. У той же час ця назва неточно відображає реальність, оскільки Бразилія вирощує і виробляє також дуже багато чудових м'яких сортів категорії майлд.

В третю категорію входять сорти кави Робуста.
Вони поступаються смаком і ароматом сортам Арабіки і до того ж багатші за змістом кофеїну (приблизно на 30-40 відсотків). У робусти свої достоїнства - невибагливість у вегетації, стійкість до хвороб і, головне, дешевизна. От чому робуста на кавовому ринку займає своє, не менш важливе місце, ніж арабіка.

Інші матеріали цієї теми: 

 Трансцендентний феномен закарпатської кави або Вчимося дегустувати

 Найрізноманітніші способи заварювання кави

 Кавовий словник

 Рекомендації щодо вживання того чи іншого сорту кави

 Різний помол для різного способу варіння кави

 Стандарти кави еспрессо

 Як народжується кава і як потрапляє в наші філіжанки