Кава: буква Б

Терміни, що яким-небудь чином стосуються вирощування, обсмажування, реалізації, готування кави та її дегустації, а також сорти кави на букву "Б"

  • БЛЕНД, СУМІШ Суміш з двох або більше моносортів кави. Зерна одного сорту (specialty coffees), мають конкертні назви і коштують набагато дорожче і складають всього 10% від загального об'єму виробництва кави. Все інше – переважно, бленд. Все що ми п’ємо під назвами колубійська арабіка, костаріканська арабіка, індійська робуста і т.і. – бленди багатьох різних сортів кави з тих країн.

  • БАЛАНС
    Balance – дегустаційний термін для кавового напою, в якому жодна з складових букета не затіняє іншу, і при цьому напій має достатньо складний цікавий і завершений букет.

  • БАНІ
    Ринкова назва якісного, з низькою кислотністю, сорту кави з Домініканської Республіки.

  • БАРАГОНА
    Barahona - ринкова назва сорту кави з північного заходу Домініканської Республіки. Багато хто вважає цю каву найкращою з усіх у Домініканській республіці.

  • БАРІСТА
    Barista - італійський термін для бармена, досвідченого і кваліфікованого у мистецтві приготування напоїв на основі еспрессо.

  • БАГАТСТВО ХАРАКТЕРИСТИК
    Richness – задовільна повнота букету, Тіла напою або Кислотності.

  • БРАЗИЛІЯ, БРАЗИЛЬСЬКА КАВА
    Одна з країн, на території якої вирощується величезна кількість сортів кави. Більшість сортів бразильської кави збираються недбало і проходять найпростішу обробку, тому не відносяться до кави категорії спешіалті. Кращі сорти кави (зазвичай оброблений сухим способом Сантос Бурбон) можуть мати чудовий глибокий, складний, солодкий букет, і часто використовується при складанні еспрессо сумішей. Майже вся бразильська кава вирощена відносно на невеликій висоті, але різні способи обробки плодів кави (вологий, а також сухий і напівсухий натуральні способи видалення м'якоті плоду) дозволяють отримувати чудові сорти бразильської кави.

  • БУГІШУ, БУГІЗУ
    Bugishu, Bugisu – ринкова назва для кави виду Арабіка, вирощеного на схилах гори Елгон (Mt. Elgon) в Уганді (Uganda). Вважається найкращою кавою Уганди.

  • БУРБОН
    Bourbon – різновид кави Арабіка. Різновид кави Бурбон вперше з'явився на острові Бурбон, сучасна назва острова – Реюньон. Деякі з кращих латиноамериканських сортів кави походять від різновиду Бурбон. Вважається, що Бурбон – різновид кави, найбільш близький до оригінальної кави, знайденої в Ефіопії більше 1000 років тому.

  • БУРБОН САНТОС
    Bourbon Santos – також відоме як Сантос. Ринкова назва кави високої якості з Бразилії, що зазвичай поставляється через порт Сантос, і вирощуваного в районі Сао Паоло або в південній частині Мінас Жірайс (Minas Gerais State). Назва Бурбон Сантос іноді також використовується для позначення будь-якої високоякісної кави Сантос, але, як правило, повинна позначати каву Сантос, вирощену з різновиду Бурбон. В цьому випадку приготований напій матиме більш виражені фруктовий відтінок букета і кислинку, на відміну від напою, приготованого з бразильської кави інших різновидів.

  • БУРУНДІЙСЬКА АРАБІКА
    Арабіка мокрої обробки з Бурундії (Африка). Класифікується на сім ступенів якості від ААА до ВВВ. Найякісніша кава (класу ААА) дає чудовий напій. Кава нижчої якості годиться для змішування. Бурундийську каву цінують в багатьох країнах, зокрема в країнах, що є головними кавоспоживачами, за її аромат, багатий специфічний смак, насиченість і чудову кислотність.

  • БУЛЬЙОННИЙ ПРИСМАК
    Приємний присмак, відчутний у багатьох легких східно-африканських сортах, віддалено нагадує смак легкого бульйону; часто супроводжується ледве помітним цитрусовим присмаком. Дегустаційний термін.

  • БУКЕТ
    Flavor – визначення загального балансу Кислотності, Щільності і Аромату напою в каппінгу, або сенсорній оцінці кави. Дегустаційний термін

  • БОЛІВІЙСЬКА КАВА
    Зерна арабіки з Болівії, експортуються в ряд європейських країн. Оскільки болівійська кава поступається за якістю іншим країнам, її використовують переважно для складання сумішей.

  • БОНІФЬОР
    Воnifieur — кращий сорт гваделупської арабіки, має чудову якість, але не дуже популярна.

  • БОРОШНИСТИЙ ПРИСМАК
    нагадує смак крупи з високим вмістом крохмалю, наприклад, геркулес, іноді зустрічається у недосмаженій робусті; неприємний компонент, що знижує якість і сортність кави.

  • Читати додатково:

    Класифікація кави

    Рекомендації до вживання того чи іншого сорту 


    Додати коментар

    Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

    Захисний код
    Оновити