Кава: буква А

Терміни, що яким-небудь чином стосуються вирощування, обсмажування, реалізації, готування кави та її дегустації, а також сорти кави на букву "А"

  • А (ААА) Ці букви зазвичай використовуються для позначення якості. На прикладі Бурундійської арабіки це виглядає приблизно так: арабіка мокрої обробки з Бурундії (Африка) класифікується на сім ступенів якості від ААА до ВВВ. Найякісніша кава (класу ААА) дає чудовий напій. Кава нижчої якості годиться для змішування.

  • АЛЬТУРА ГАНЬ КОАТЕПЕК
    Altura High Coatepec – «Висота» в перекладі з іспанської. Позначає сорти мексиканської кави, які були вирощені у горах.

  • АМЕРИКАНО
    Americano, Caffе Americano - еспрессо, розбавлений водою.

  • АМЕРИКАНСЬКИЙ СТУПІНЬ ОБСМАЖУВАННЯ
    American Roast - кава, обсмажена під традиційний американський смак, - до срередньо-брунатого кольору.

  • АНКОЛА
    Ankola - рідко використовувана ринкова назва сорту кави з північної Суматри.

  • АНТІГУА
    Antigua - ринкова назва одного з найвидатніших сортів гватемалської кави, вирощеного в долині поряд із стародавньою столицею Гватемали – Антігуа.

  • АРАБІКА
    Arabica, Coffea Arabica – перший культивований вид кавового дерева, що є найпоширенішим, складає приблизно 70% всієї вирощуваної в світі кави. Напій з Арабіки значно перевершує за якістю напій, приготований з кави іншого основного комерційного виду кавового дерева – Кави Робуста (Robusta). Всі кращі, неординарні сорти кави і всі сорти кави категорії Спешиалті Майлд (specialty Мild) відносяться до типу Арабіка.

  • АРАВІЙСЬКЕ МОККО
    кава, вирощена в суворо визначеному місці – південно-західній частині аравійського півострова, на побережжі Червоного моря, в гористому районі нинішнього Йемену. Найстаріша зі всіх культивованих сортів кава, примітна своєю насиченою щільною консистенцією (Тілом) і виразно багатою, винною кислинкою.

  • АРОМАТ
    Aroma - приємний запах гарячої, свіжозвареної кави. "Аромат", так само як і "Букет", "Кислотність" та "Тіло напою", є одним з найважливіших критеріїв оцінки, використовуваних дегустаторами при каппінгу, сенсорній оцінці кави.

  • АРОМАТИЗОВАНА КАВА
    Flavored Coffees – обсмажені кавові зерна, в які додано смакові ароматизатори.

  • АРУША
    Arusha - ринкова назва сорту кави зі схилів гори Міру (Mt.Meru) в Танзанії.

  • АРОБУСТА
    Гібриди двох видів, Арабіки і Робусти, яку вирощують в Кот-д’ Івуарі.

  • АМБРІШ та АНДУЛО
    сорти анголської арабіки. Зовсім недавно, в середині 70-х років, Ангола належала до крупних виробників кави. Були роки, коли країна збирала до 160 тисяч тонн зерен, головним чином робусти. Анголська робуста вважалася однією з кращих в Африці. Вона дає нейтральний, але дуже міцний настій і використовується як наповнювач в кавових сумішах. Місцеві сорти арабіки нагадували бразильський Сантос. Анголська арабіка купувалася у великій кількості багатьма європейськими країнами. Сьогодні ці назви представляють чисто історичний інтерес. Виробництво кави останніми роками неухильно знижувалося. Так, якщо в 1982 році ще збиралося 35 тисяч тонн зерен, то вже в 1990 році всього лише 9 тисяч тонн. В даний час анголська кава практично недоступна для споживачів, про що доводиться жалкувати.

  • Додатково про класифікацію кави можна прочитати:
    Класифікація кави
    Рекомендації щодо вживання того чи іншого сорту


    Додати коментар

    Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

    Захисний код
    Оновити