Ком'ятське апетитне: тефтелі в томатному соусі

Комятське апетитне: тефтелі в томатному соусі В мене залишався фарш від голубців і я, за маминою порадою, приготувала з нього "Ком'ятське апетитне" - тефтелі кульки з фаршу і рису під томатно-сметанним соусом. Не знаю, на скільки автентичною у мене вийшла ця страва - сподіваюся, що як рецепт читатиме хтось із жителів чи вихідців села Великі Ком'яти Виноградівського району, то допишуть мені у коменти, що до чого і чи є така в Ком'ятах страва взагалі:).
На 300 г фаршу знадобилося рівно 1 л томатно-сметанного соусу - щоб соус покрив кульки майже повністю. Рецепт фаршу можна подивитися в голубцях. Страва вийшла дуже смачна.

Отже, 300 г фаршу я змішала з одним сирим яйцем, сформувала кульки діаметром 2-2,5 см і виклала їх у замащену олією форму для випічки з високими бортами (діаметром 28 см). Оскільки рис у кульках під час приготування активно вбирає соус, кульки ростуть в об'ємі, тому у форму їх потрібно розкладати не тісно.

Як готувати томатно-сметанний соус: крок за кроком

  • Трохи більше (десь на півсантиметра) ніж половина склянки протертих помідорів (склянка на 200 г)
  • 250 г сметани
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ст ложка борошна
  • Сіль, цукор, чорний перець за смаком
  • 2 ст ложки олії
  • 600 г води
  • перчик чілі


1. На олії обсмажуємо розчавлений пласким боком ножа посічений часник і перчик чілі до впевненого часничного аромату.
2. Додаємо протерті помідори, трохи проварюємо їх (секунд тридцять) розмішуючи, і підливаємо 1,5 склянки (300 г) води. Доводимо до кипіння, заправляємо сіллю, цукром, чорним перцем і знімаємо з вогню.
3. Сметану змішуємо з 1 ст ложкою борошна і розтираємо, щоб не залишилося грудок. Підливаємо решту води (300 г), розмішуємо до однорідності і вливаємо у томатний соус.
4. Все разом добре розмішуємо, доводимо до кипіння і ще киплячим заливаємо кульки (щоб яйце у фарші схопилося).
5. Поміщаємо в заздалегідь розігріту духову шафу і запікаємо перші хвилин 20 при температурі 180, потім при 170. Час від часу ложкою беремо соус і поливаємо наші кульки зверху.

Тривалість запікання залежить від сорту рису. Через годину варто одну кульку вибрати, визначити ступінь її готовності і вже далі запікати, кому скільки треба. У мене рис доходив 1 годину 15 хвилин.

Готувала . Фото Ігор Деяк


Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити