Кукурудзяна запіканка з грибами

Цей рецепт я вичитала в одній закарпатській кулінарній книзі ще радянських часів видавництва. Оскільки гряде піст, вирішила його спробувати як пісну страву. Мушу сказати, що рецепт на любителя, і може сподобатися тільки тим, хто любить справжній автентичний токан, зварений на воді. Тільки не плутайте токан з баношем, який вариться на сметані або чистих вершках, це геть різні на смак речі.
В цій запіканці мені забракло кольору, особисто для мене важливо, щоб кукурудзяна каша була жовтогаряча. Що стосується смаку - він досить простий, але добре доповнюється малосольними пряними огірками. Саме з малосольними, - маринованим тут забракне інтенсивності смаку. Ця пісна страва просто-таки просить якогось хорошого гострого смакового акценту. Загалом малосольні огірки чудово доповнюють будь-які каші з кукурудзяної крупи - і баноші, і токани з салом чи м'ясом. Ми так звикли такі каші їсти саме з ними, що коли вдома нема огірків - каш не готуємо. Тому не забудьте про огірки, якщо зважитеся на цю запіканку.

Кукурудзяна запіканка пісна: рецепт

Отже, нам знадобиться:

 

  • На 1,5 склянки кукурудзяної крупи
  • 4-4,5 склянки води.
  • 3 жмені сушених грибів,
  • сіль, перець,
  • 4 ложки олії,
  • 4 зубки часнику
  • 1 цибулина
  • сухарі
  •  

     

    1. Звечора добре промиваємо гриби, і замочуємо їх годин на 12-14. Наступного дня відварюємо їх у тій же воді до готовності.

    2. Починаємо варити токан. Наливаємо в наш добре провірений чавунний казан, в котрому нічого не горить, води (пропорція зазвичай береться 1:3, хоча насправді кількість залежить від сорту і помолу).

    3. Коли вода закипить, тонкою струйкою засипаємо крупу в окріп, помішуємо, щоб не утворилися грудки. Солимо, додаємо 1 ст. ложку олії. Варимо часто помішуючи, на середньому вогні. Помішуємо деревяною ложкою з довгою ручкою, оскільки токан як доходить, починає булькати і пострілювати, і може обпікати руки. Коли токан починає відходити від стінок казану - він готовий.

    4. Подрібнюємо гриби у м'ясорубці або у блендері.

    5. Підсмажуємо на олії дрібно посічену цибулину і 1 трохи розтовчений зубок часнику. Додаємо сюди гриби і підсмажуємо їх разом з цибулею 2-3 хвилини.

    6. Додаємо гриби в токан, добре розмішуємо і викладуємо масу у форму змащену олією і присипану сухарями. Зверху токан трошки притрушуємо сухарями. З останнім не переборщіть. Запікаємо в печі протягом 30-40 хвилин при температурі 170 градусів. Виймаємо і даємо їй вистигнути.

    7. Відтак подаємо з малосольними пряними огірками. Саме з малосольними, маринованим тут забракне інтенсивності смаку. Ця пісна запіканка просто-таки просить якогось хорошого смакового акценту. Загалом малосольні огірки чудово доповнюють будь-які каші з кукурудзяної крупи і борошна - і баноші і токани з салом чи м'ясом

    8. Подаємо з огірками. Гадаю,  в непісному варіанті бриндза буде тут геть не зайвою.

    Готувала . Фото Ігор Деяк


    Додати коментар

    Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

    Захисний код
    Оновити