Картопля запечена з салом

Цей рецепт взятий з якоїсь давньої закарпатської газети, зараз вже просто не ідентифікую, з якої. Видерла шмат без назви і дати й закинула в бабусину кулінарну книгу на майбутнє. Книга товста, на півтори тисячі сторінок - рецепт загубився між аркушами і до майбутнього довелося чекати років десять. Загалом вийшло дуже смачно, як може бути смачно, коли бекон добре запечеться з хорошим сиром. Однак оці випендристості із подачею (я про закручування бекону і шарування сиру) виявилися трохи часозатратні. І, що важливіше, - нераціональні. Бекон при запіканні стікає на деко і не вбирається картоплею. Не люблю, коли через зовнішній вигляд страждає вміст, тому наступного разу скористаюся давнім звичним спосібом (на половину картоплини зверху шмат бекону і сиру). Однак все ж мушу зауважити, що виглядає результат цікаво - гостей розважати буде якраз.

  • 10 картоплин однакового розміру, найкраще брати рожеву, вона добре тримає форму і не розварюється
  • 10 довгих (вздовж) тоненько відрізаних пластин копченого закарпатського сала з прошарками м'яса. Довжина залежить від розміру картоплин. Беріть дуже гострий ніж і дуже холодний бекон, інкаше тяжко відрізати рівно.
  • 10 довгих зубочисток
  • 100 г твердого сиру

1. Картоплю добре миємо, вимірюємо її поперечний діаметр і такої довжини нарізаємо сало - дуже гострим ножем натонко.

Можна купити собі для миття спеціальну зубну щітку - кухонну. Нею дуже зручно мити картоплю і коріння, швидше і якісніше відмиває. І руки не треба аж так бруднити

2. Кладемо картоплю в каструлю, заливаємо холодною водою. Рівень води має перевищувати картоплю на 1 палець. Додаємо одразу сіль, зазвичай пів чайної ложки на 1 л води. Поміщаємо на максимальний вогонь доки не закипить, потім зменшуємо вогонь на мінімум і закриваємо картоплю кришкою. Якщо варити її на великому вогні, зовнішні шари швидко потріскаються, а середина залишиться недоварена.

3. Через 25 хвилин перевіряємо одну картоплину вилкою, проткнувши овоч до середини. Якщо вилка легко заходить і виходить - картопля готова. Зливаємо воду, обдаємо картоплю холодною водою, щоб краще чистилася.

4. Розрізаємо картоплю вздовж навпіл. Кладемо між двох частин пластинку сиру, мов у подвійний бутерброд, обмотуємо картоплю салом і закріплюємо сало зубочисткою. Посипаємо картоплини розмарином. Розмарин - сильна спеція, посипаємо не дуже щедро.

5. Розкладаємо картоплі на деко і запікаємо 20-25 хвилин, притмпературі 180.
Подаємо зі сметаною. Або з квашеною капустою.


Коментарі  

 
# RE: Картопля запечена з саломВарка 22.02.2013, 16:41
Я приготувала таку картоплю Нам сподобалося, Тільки бекону так іде більше ніж коли просто зверху покласти. Але якраз цьоому дякуючи і вийшло дуже сочно.
 

Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити