Кнедлики – улюблена страва Швейка

Кнедлики

Яке смачне чеське слово зустрічається на сторінках відомого роману Гашека «Пригоди бравого солдата Швейка» чи не частіше за всі інші? Правильно! Це слово – «кнедлик». До того ж гашеківський кнедлик – це не просто кнедлик, це КНЕДЛИК! Річ абсолютно свята для всякого порядного чеха. Герої Гашека згадують про кнедлики і все, що з ними пов’язане (підливки, начинки та інше), з такою насолодою, що читати Швейка на голодний шлунок майже самогубство....А негідник Марек стояв біля Швейка з надзвичайно задоволеним виглядом. Кращого він не міг собі й бажати. Куди приємніше чистити на кухні картоплю, місити кнедлики і поратися з м'ясом, ніж під ураганним ворожим вогнем, наклавши повні штани, горлати: "Einzelnabfallen! Bajonett auf!"

  • ...У нас невдовзі забиватимуть свиню – меланхолійно зауважив Балоун. – Ти яку свинячу ковбасу більше любиш: з кров'ю чи без крові? Кажи, не соромся, я сьогодні ввечері писатиму додому. У моїй свині буде приблизно сто п'ятдесят кіло. Голова, як у бульдога, а такі свині – найкращі. З такими свинями в збитку не лишишся. Така порода, брате, не підведе! Сала на ній – пальців на вісім. Удома я сам готував ліверну ковбасу. Так, бувало, наїшся фаршу, мало не лускаєш! Торішня свиня була на сто шістдесят кіло. Оце свиня так свиня! – із захопленням сказав він на прощання і міцно потиснув Швейкові руку. – А вигодував я її на одній картоплі і сам дивувася, як вона в мене швидко жиріла. Шматок підсмаженої шиночки, що полежала в розсолі, та з кнедликами, посипаними шкварками, та з капустою!...
  • З вуст Балоуна вилетіло тихе, протяжне зітхання. – Мельничиха моя... більше любила кнедлики, посипані маком, ніж сиром, а я навпаки. За це я одного разу надавав їй ляпасів... Не вмів я цінувати своє сімейне щастя! Балоун замовк на мить, цмокнув язиком, облизнувся і сказав сумно й ніжно: -- Знаєш, брате, тепер, коли в мене ніяких кнедликів нема, мені здається, що дружина все ж таки казала слушно: з маком було краще.
  • ...Та-а, якщо я не створений для війни! -- запхинькав Балоун. – Ненажера я, ненаситний я, це щира правда. А все тому, що відірвали мене від звичного життя. Це у нас в роду. Небіжчик батько в Противінському трактирі бився об заклад, що за один раз з'їсть п'ятдесят сардельок та два короваї хліба, і виграв. А я раз посперечався, що з'їм чотирьох гусаків і дві миски кнедликів з капустою. І з'їв!
  • ...Нещодавно Швейк приніс на обід дві гусячі ніжки. Уяви собі: локшина, яловичина з сардельовою підливкою, дві гусячі ніжки, кнедликів і капусти прямо до стелі... -- Та-тта-тата! Чорт забирай! – облизнувся Балоун.
  • – Але смачніше за усе на світі – кнедлики з кислою капустою – сказав Швейк завмираючим голосом, а потім додав меланхолійно – а макаронам місце в клозеті

Як бачимо, кнедлики це не просто їжа, це ціла філософія мирного, невойовничого життя. В одній з чеських газет 20-х років минулого століття навіть була опублікована цікава карикатура. На ній було зображено двох чехів на демонстрації з нагоди дня незалежності республіки. Перший – худий і нещасний – ніс транспарант з написом: «Свобода, рівність, братерство!». Другий – товстенький і задоволений життям – тримав у руках інше гасло: «Пиво, кнедлики, свинина!». Як собі гадаєте, котрий із них був розумніший?
Не знаєте?
А от ми, закарпатці, знаємо! Тому й увійшло з давніх давен слово "кнедлі" в словниковий запас кулінарних термінів всякої порядної закарпатської сім’ї і стало «своїм».

Кнедлик – це борошняний виріб, що за консистенцією нагадує розпарений білий хліб. Їсти кнедлики самі по собі не прийнято. Їх найчастіше подають на одній тарілці з сегединським гуляшем з квашеної капусти. Іноді з грибною підливкою.Також готують кнедлики з начинкою, солодкі й не солодкі.

Кнедлики: як готувати

Нам знадобиться

  • 500-550 г борошна
  • 250 мл теплого молока
  • 1 кавова ложка солі
  • 20 г свіжих або 1 ст.ложка сухих дріжджів.
  • 1 яйце


1. У теплому молоці розвести дріжджі, додати 50 г борошна замісити опару. Дати їй 15 хвилин, щоб підійшла.

2. У мисочку просіяти борошно і вилити в нього опару, додати сіль і яйце.

3.Замісити м'яке тісто. Покласти його в тепле місце, поки не виросте вдвічі (на це піде приблизно 1.5 год). За цей час тісто один раз притиснути.

4. Викласти тісто на дошку, сформувати з нього рулети.

5. У велику каструлю налити води наполовину, дати їй закипіти і спорудити в каструлі водяну баню (це може бути сито, або спеціальне приладдя для готування на парі. Також іноді використовують марлю, міцно прикручену до каструлі. Викладаємо кнедлі і накриваємо їх кришкою. Варимо 20-25 хвилин.

6. Коли кнедлі вистигнуть, нарізаємо їх на скибки товщиною 1 см. І подаємо с сегединським гуляшем або іншим соусом.

Кнедлики можна приготувати самим, а можна купити їх у крамниці - тепер їх всюди повно. З купованих знімаємо целофан, прогріваємо їх у мікрохвильовій печі або в духовій шафі, нарізаємо мокрим ножем і розкладаємо на тарілки. До них додаємо сгединський гуляш або інший сметанний чи грибовий соус.


Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити