Кава: Х, Ц, Ч, Ш

Терміни, що яким-небудь чином стосуються вирощування, обсмажування, реалізації, готування кави та її дегустації, а також сорти кави на букви "Х, Ц, Ч, Ш"

  • ХАРРАР
    Harrar - краща ефіопська кава, що пройшла суху натуральну обробку. Вирощується в східній Ефіопії поряд з містом Харрар. Зазвичай достатньо легкий, не дуже насичений сорт (light-bodied), але ароматний з складною винною, фруктовою або квітковою кислинкою. Часто замінює сорт Йемен в суміші Мока-ява.

  • ХЕРЕДІА
    Heredia - ринкова назва якісного коста-ріканського сорту арабіки.

  • ХОРОШЕ ТВЕРДЕ ЗЕРНО
    Good Hard Bean - категорія коста-ріканського кави, вирощеної на висоті від 3300 до 3900 футів (1000 - 1200 метрів) над рівнем моря.

  • ХОДЕЙДА
    Hodeidah - Йеменська кава, що експортується, є сумішшю багатьох місцевих сортів, продається на міжнародному ринку під загальною назвою Ходейда і цінується надзвичайно високо.

  • ЦЕЛЕБЕС
    Celebes - Колишня назва Сулавесі (Sulawesi). Кава, вирощена на острові Сулавесі, Індонезія, в основному в районах Торайя або Калоссі в південно-східному нагір'ї.

  • ЦИКОРІЙ
    Chicory - корінь ендівія, обсмажений і змелений. Змішується з кавою при обсмажуванні Ново-орлеанської кавової суміші.

  • ЧАНЧАМАЙО
    Chanchamayo - ринкова назва високоякісної кави з центральної південної частини Перу.

  • ЧІАПАС
    Chiapas - район в південній частині Мексики, в якому вирощується кава. Найкращі сорти кави Чіапас вирощуються в південній частині штату на кордоні з Гватемалою, і можуть мати ринкову назву Тапачула (Tapachula) на честь міста з аналогічною назвою.

  • ЧІПІНГА
    Chipinga - Регіон в східній частині Зімбабве, в якому вирощується найкраща кава цієї країни.

  • ЧИСТОТА СМАКУ
    Clean - термін, використовуваний при дегустації (каппінгу) кави. Позначає зразок кави, яка не містить дефектів у букеті. Всі смакові компоненти відчуваються в чистому вигляді, без домішок і півтонів; у різних місцях ротової порожнини смак залишається одним і тим же; часто спостерігається у сортів кави Коста-Ріки.

  • ШВЕЙЦАРСЬКИЙ ПРОЦЕС ДЕКОФЕЇНІЗАЦІЇ
    Swiss Water Process - Запатентований і зареєстрований метод видалення кофеїну із зеленого зерна з використанням гарячої води, пари і активованого вугілля на відміну від методів видалення кофеїну з використанням хімічних речовин і розчинників. Сьогодні цей метод вважається найякіснішим і нешкідливим. Метод полягає у використанні насиченою розчинними елементами кавового зерна води для занурення в неї зеленого зерна і подальшого розчинення в ній більшої частини кофеїну, який потім віддаляється з розчину, при цьому всі необхідні для аромату і смаку кави елементи зерна залишаються в зерні.

  • ЦИТРУСОВИЙ ПРИСМАК
    присмак і аромат натурального соку цитрусових, що пояснюється високою кислотністю; дуже бажаний для високоякісних сортів; означає приналежність кави до найкращих сортів; виявляється у зерен, вирощених на великій висоті над рівнем моря. Дегустаційний термін

  • ЧОРНОСМОРОДИНОВИЙ ПРИСМАК
    смак, що нагадує ягоди чорної смородини, є незначна кислинка, але з оксамитовими півтонами, не властивими кислим сортам кави з цитрусовим присмаком; термін не знижує якість кави.

  • ШОКОЛАДНИЙ ПРИСМАК
    справжній шоколадний присмак натуральних бобів какао; часто зустрічається у деяких сортів кави Австралії, Ефіопії і Нової Гвінеї.

  • Інші матеріали цієї теми: 

     Трансцендентний феномен закарпатської кави або Вчимося дегустувати

     Найрізноманітніші способи заварювання кави

     Рекомендації щодо вживання того чи іншого сорту кави

     Різний помол для різного способу варіння кави

     Класифікація кави

     Стандарти кави еспрессо

     Як народжується кава і як потрапляє в наші філіжанки


Коментарі  

 
# Guest 28.06.2009, 13:59
Обожнюю каву, дякую за матерiал!!! 8)
 

Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити