Кава: Х, Ц, Ч, Ш
Терміни, що яким-небудь чином стосуються вирощування, обсмажування, реалізації, готування кави та
її дегустації, а також сорти кави на букви "Х, Ц, Ч, Ш"
- ХАРРАР
Harrar - краща ефіопська кава, що пройшла суху натуральну обробку. Вирощується в східній Ефіопії поряд з містом Харрар. Зазвичай достатньо легкий, не дуже насичений сорт (light-bodied), але ароматний з складною винною, фруктовою або квітковою кислинкою. Часто замінює сорт Йемен в суміші Мока-ява.
- ХЕРЕДІА
Heredia - ринкова назва якісного коста-ріканського сорту арабіки.
- ХОРОШЕ ТВЕРДЕ ЗЕРНО
Good Hard Bean - категорія коста-ріканського кави, вирощеної на висоті від 3300 до 3900 футів (1000 - 1200 метрів) над рівнем моря.
- ХОДЕЙДА
Hodeidah - Йеменська кава, що експортується, є сумішшю багатьох місцевих сортів, продається на міжнародному ринку під загальною назвою Ходейда і цінується надзвичайно високо.
- ЦЕЛЕБЕС
Celebes - Колишня назва Сулавесі (Sulawesi). Кава, вирощена на острові Сулавесі, Індонезія, в основному в районах Торайя або Калоссі в південно-східному нагір'ї.
- ЦИКОРІЙ
Chicory - корінь ендівія, обсмажений і змелений. Змішується з кавою при обсмажуванні Ново-орлеанської кавової суміші.
- ЧАНЧАМАЙО
Chanchamayo - ринкова назва високоякісної кави з центральної південної частини Перу.
- ЧІАПАС
Chiapas - район в південній частині Мексики, в якому вирощується кава. Найкращі сорти кави Чіапас вирощуються в південній частині штату на кордоні з Гватемалою, і можуть мати ринкову назву Тапачула (Tapachula) на честь міста з аналогічною назвою.
- ЧІПІНГА
Chipinga - Регіон в східній частині Зімбабве, в якому вирощується найкраща кава цієї країни.
- ЧИСТОТА СМАКУ
Clean - термін, використовуваний при дегустації (каппінгу) кави. Позначає зразок кави, яка не містить дефектів у букеті. Всі смакові компоненти відчуваються в чистому вигляді, без домішок і півтонів; у різних місцях ротової порожнини смак залишається одним і тим же; часто спостерігається у сортів кави Коста-Ріки.
- ШВЕЙЦАРСЬКИЙ ПРОЦЕС ДЕКОФЕЇНІЗАЦІЇ
Swiss Water Process - Запатентований і зареєстрований метод видалення кофеїну із зеленого зерна з використанням гарячої води, пари і активованого вугілля на відміну від методів видалення кофеїну з використанням хімічних речовин і розчинників. Сьогодні цей метод вважається найякіснішим і нешкідливим. Метод полягає у використанні насиченою розчинними елементами кавового зерна води для занурення в неї зеленого зерна і подальшого розчинення в ній більшої частини кофеїну, який потім віддаляється з розчину, при цьому всі необхідні для аромату і смаку кави елементи зерна залишаються в зерні.
- ЦИТРУСОВИЙ ПРИСМАК
присмак і аромат натурального соку цитрусових, що пояснюється високою кислотністю; дуже бажаний для високоякісних сортів; означає приналежність кави до найкращих сортів; виявляється у зерен, вирощених на великій висоті над рівнем моря. Дегустаційний термін
- ЧОРНОСМОРОДИНОВИЙ ПРИСМАК
смак, що нагадує ягоди чорної смородини, є незначна кислинка, але з оксамитовими півтонами, не властивими кислим сортам кави з цитрусовим присмаком; термін не знижує якість кави.
- ШОКОЛАДНИЙ ПРИСМАК
справжній шоколадний присмак натуральних бобів какао; часто зустрічається у деяких сортів кави Австралії, Ефіопії і Нової Гвінеї.
Інші матеріали цієї теми:
Трансцендентний феномен закарпатської кави або Вчимося дегустувати
Найрізноманітніші способи заварювання кави
Рекомендації щодо вживання того чи іншого сорту кави
Різний помол для різного способу варіння кави
Як народжується кава і як потрапляє в наші філіжанки
Коментарі