Кава: буква С

Терміни, що яким-небудь чином стосуються вирощування, обсмажування, реалізації, готування кави та її дегустації, а також сорти кави на букву "С"

  • СУМАТРА
    Sumatra - кава з плантацій острова Суматра, Індонезія. Більшість високоякісних сортів кави з Суматри вирощуються або біля озера Тоба (Lake Toba) - такі сорти як Мандейлінг, Лінтонг (Mandheling, Lintong), або в області Ачех (Aceh Province), поряд з озером Біва (Biwa) - такі сорти, як Ачех, Гайо Маунтін (Aceh, Gayo Mountain). Кращі сорти відрізняються повнотою напою, глибоким, сильним ароматом і приємною яскравою кислинкою. Гірші сорти часто мають неприємні важкі або цвільні дефекти смаку. Зустрічається також землистий присмак, який подобається багатьом любителям кави і не подобається іншим.

  • САНАНІ
    Sanani - загальна ринкова назва для сортів кави з кількох регіонів західніше від Санаа (Sana'a), столиці Йемену. Зазвичай кава має менш виражені, іноді з меншою кислотністю характеристики ніж кава Йеменського стилю (Yemen style).

  • САНТО-ДОМІНГО
    Santo Domingo - кава з Домініканської Республіки. Вирощувана на великих висотах, домініканська кава має достатньо багатий букет, з хорошою кислотністю, з класичними характеристиками Карібських сортів кави. Вирощувана на невеликій висоті кава Санто-домінго зазвичай м'якша і має менший рівень кислотності.

  • САНТОС, БУРБОН САНТОС
    Santos, Bourbon Santos - ринкова назва для категорії високоякісних сортів кави з Бразилії, що зазвичай поставляються в інші країни через порт Сантос (Santos), і здебільшого вирощувані в районі Сао Паоло. Визначення Бурбон Сантос (Bourbon Santos) може використовуватися для опису будь-якої високоякісної кави Сантос, але правильно використовувати його тільки для сортів Сантос з Арабіки підвиду Бурбон, який зазвичай має фруктові, з яскравішою кислотністю, характеристики напою, ніж інші різновиди кави, яка вирощується в Бразилії.

  • СВІТЛЕ ЕСПРЕСО ОБСМАЖУВАННЯ
    Світле Французьке обсмажування, Віденське обсмажування,Високе обсмажування (Light Espresso Roast, Light French Roast, Vienna Roast, City Roast, Full-city Roast, High Roast) – позначає ступінь обжсмажування дещо темніший, ніж американська норма, але світліший, ніж класичне темне обсмажування Еспрессо, або як його називають Французьке чи Італійське. Напій, приготований з кави обсмажування світлого еспрессо має меншу кислотність і рівний смак, ніж традиційне Американське «середнє» обжарювання, але у меншій мірі передає відмітні смакові особливості, властиві сортам кави.

  • СРІБЛЯСТА ОБОЛОНКА
    Silverskin - тонка внутрішня оболонка кавової ягоди, що знаходиться між зерном і пергаментною оболонкою. Вона прилипає до зеленого зерна під час його сушіння і може бути видалена або шліфовкою, поліровкою зерна, або відділяється в процесі обсмажування у вигляді сміття, лушпиння (chaff).

  • СІБАО
    Cibao - ринкова назва якісної, зазвичай з низькою кислотністю кави з домініканської Республіки.

  • СІДАМО, МИТИЙ СІДАМО
    Sidamo, Washed Sidamo - ринкова назва видатної кави вологої обробки з південної Ефіопії з легким або середнім тілом, ароматним квітковим або фруктовим букетом.

  • СКЛАДНІСТЬ Complexity - дегустаційний термін, що описує каву з складними і гармонійними смаковими характеристиками, які дають в сукупності відчуття глибини і резонансу.

  • СОРТОВА КАВА
    Varietal Coffee - визначення використовується багатьма людьми, що працюють з кавою Specialty, для опису кави, незмішаної з іншими сортами, з однієї країни вирощування, регіону або одного урожаю. Наприклад: Ефіопія Йергачефф (Ethiopia Yirgacheffe), Кенія АА (Kenya AA), або Ла Мініта Коста-Ріка Тарразу (La Minita Costa Rica Tarrazu). Якщо проводити аналогію з винами, то таке визначення логічно повинне позначати каву одного переважаючого ботанічного різновиду кавового дерева, наприклад Бурбон. Проте в більшості випадків це визначення використовується саме для опису кави з однієї країни, регіону або одного урожаю, ніж для визначення приналежності кавою до одного різновиду.

  • СОРТОВІ ВІДМІННОСТІ, ХАРАКТЕР СОРТУ
    Varietal Distinction, Varietal Character - визначення, використовуване в дегустації, або каппінгу, описує позитивні характеристики і відмінності певного сорту від сортів кави з інших регіонів. Наприклад: винна або ягідна кислинка Кенійських сортів, або щільний, резонуючий характер букету кращих сортів кави з Суматри.

  • СПЕШІАЛТІ КАВА
    Specialty Coffee - практика продажу кави по країнах вирощування,за типом збору та обробки кави, за ступенем обсмажування, унікальності сортів, на відміну від продажу комерційної кави тільки по бренду або торговій марці. Термін кави спешіалті має на увазі певну культуру і історію сортів кави.

  • СЕРЕДНЬОСХІДНА КАВА
    Турецька кава, Кава по східному (Middle Eastern Coffee, Turkish Coffee) - кава перемелюється дуже тонко, в пил, підсолоджується (зазвичай) і вариться в спеціальному посуді (турка, джезва, ібрік), доводиться до стану, що близький до кипіння і подається з кавовою гущею.

  • СЕРЕДНЄ ОБСМАЖУВАННЯ
    Середнє високе обжарювання (Medium Roast, Medium-high Roast) -те ж саме, що Американське обсмажування (American Roast). Кава обсмажується до середньо коричневого кольору (medium brown).

  • СТАРА ЯВА
    Олд Гавенмент, Олд Браун (Old Java, Old Government, Old Brown) - Кава Арабіка з Яви, яка була навмисно витримана на складах в портових містах для зниження кислотності і збільшення тільності. Метою є імітація характеристик букету оригінальної кави Ява, яка вимушено старіла під час перевезення човнами до Європи в 18 - 19 століттях.

  • СУЛАВЕСІ
    Sulawesi, Celebes - кава з плантацій острова Сулавесі, Індонезія. Це видатна кава з насиченим тілом напою, сильним ароматом і легкою, яскравою кислинкою.

  • СУШІННЯ НА СОНЦІ
    Sun Drying - сушка проводиться відразу після ручного збору кави (picking) при сухій, натуральній обробці кави, або після видалення м'якоті, при вологій обробці. Кава викладається під гарячі промені сонця, рівномірно розподіляється максимально можливим тонким шаром і розрівнюється граблями. Така сушка є більш традиційною альтернативою механічній сушці.

  • СУПРЕМО
    Supremo - найвища категорія колумбійської кави.

  • СМАКОВА ОСНОВА КАВИ
    означає сприйняття консистенції і щільності напою смаковими клітками ротової порожнини; може бути тонкою або легкою, у такому разі смак у кави водянистий (як, наприклад, у високорослої арабіки); поняття «Міцна, або повна основа» означає, що напій має густу, тягучу консистенцію, характерну для сортів, що вирощуються на Суматрі і Яві, а також для більшості варіантів робусти. Дегустаційний термін.

  • САЛЬВАДОР
    Одна з найменших за площею країн в Центральній Америці, проте є однією з лідерів світового кавового виробництва. Арабіка мокрої обробки - це головна експортна культура країни. Сальвадорська кава арабіка підрозділяється на наступні категорії якості залежно від висоти вирощування (як в Гватемалі, Коста-Ріці і т. д.): стріктлі гай гроун (Strictly High Crown - SHG) гай гроун (High Crow (HG)) сентрал стандарт (Central Standard (CS) До кращих сортів сальвадорської кави відносяться Піпіл (Pipil) і Пакамара (Расатаrа), що мають м'який і солодкуватий смак. В цілому сальвадорська кава має типовий для сортів Центральної Америки, чистий але не яскравий аромат, хороша кислотність.

  • СМЕРДЮЧІСТЬ
    Гнильний запах указує на наявність в партії кави зіпсованих зерен.

  • СКІПІДАРНИЙ ПРИСМАК
    кава має специфічний «хімічний» смак і аромат, іноді такий же як у фенолових сполук.
  • СОЛОДКИЙ ПРИСМАК
    приємний динний присмак; використовується для опису м'яких і ніжних сортів кави; іноді зустрічається й у сильно кислих сортів.

  • СОЛОНУВАТИЙ ПРИСМАК
    іноді деякі сорти кави мають солонуватий присмак; у ряді випадків виявляється в результаті введення в каву суміші цикорію.


  • Додати коментар

    Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

    Захисний код
    Оновити