Кава: буква Н

Терміни, що яким-небудь чином стосуються вирощування, обсмажування, реалізації, готування кави та її дегустації, а також сорти кави на букву "Н"

  • НОВЕ АНГЛІЙСЬКЕ ОБСМАЖУВАННЯ
    Легке обсмажування - Кава, обсмажена світліше, ніж Американське обсмажування, близька на смак до зеленого зерна, з різкою, сильною кислинкою. Таке обсмажування традиційно не використовується для кави категорії Спешиалті.

  • НАРІНО
    Narino - район в південній Колумбії, що виробляє одні з найкращих сорти кави Specialty.

    • НЕАПОЛІТАНСЬКЕ ОБСМАЖУВАННЯ
      Neapolitan Roast - кава, обсмажена темніше за еспрессо обсмажування, але не до чорноти.

      • НІКАРАГУА
        Революція 1979 року і період політичної нестабільності украй негативно позначилися на кавовому виробництві в країні. Воно впало майже в два рази. Поступово ситуація змінилася до кращого, і сьогодні Нікарагуа щорічно реалізує понад 60 тисяч тонн кавових зерен. Краща никарагуанській кава арабіка вирощується на півночі і в центрі країни, в районах Матагальпа і Хінотега. Ця кава має кислотність і насиченість, виразний букет. Кращі сорти нікарагуанської кави класифікуються як централ естріктаменте алтура (Central Estrictamente Altura).

        • НОВА ГВІНЕЯ
          New Guinea - Кава з єдиної плантації з Папуа Нова Гвінея. Кращі і найвідоміші сорти кави Нова Гвінея вирощуються на дуже великих, сучасних фермах, що проводять якісний, з чистим глибоким смаком, ароматна кава середньої кислотності. Інші, органічні сорти кави Нова Гвінея проводяться на маленьких фермах і проходять технічно просту обробку. Кращі сорти такої кави мають різноманітний, повний, складний букет, гірші мають неприємний присмак.

          • НОВООРЛЕАНСЬКА КАВА
            New Orleans Coffee - Традиційно - суміш темно обсмаженої кави і 40% обсмаженого і меленого кореня цикорію. Проте сьогодні більшість Новоорлеанських сумішей, що продаються в магазинах Specialty кави, не містять цикорію, і складаються переважно з темно обсмажених натуральних бразильських сортів.

            • НГОЗІ
              Найкращий сорт високогірної арабіки африканської країни Бурунді. Це ароматний сорт, з міцним, яскраво вираженим смаком.

              • НОВО-РЕДОНДО
                Novo Redondo – сорти анголської арабіки. Зовсім недавно, в середині 70-х років, Ангола належала до крупних виробників кави. Були роки, коли країна збирала до 160 тисяч тонн зерен, головним чином робусти. Анголська робуста вважалася однією з кращих в Африці. Вона дає нейтральний, але дуже міцний настій і використовується як наповнювач в кавових сумішах. Місцеві сорти арабіки нагадували бразильський Сантос. Анголська арабіка купувалася у великій кількості багатьма європейськими країнами. Сьогодні ці назви представляють чисто історичний інтерес. Виробництво кави останніми роками неухильно знижувалося. Так, якщо в 1982 році ще збиралося 35 тисяч тонн зерен, то вже в 1990 році всього лише 9 тисяч тонн. В даний час анголська кава практично недоступна для споживачів, про що доводиться жалкувати.

                • НІЛГІРІС
                  Nilgiris – індійська кава з Таміл Наду (колишній штат Мадрас) дає багатий, міцний, середньо-насичений напій легкої кислотності.

                  • НІЖНА КАВА
                    смаковий букет, що виникає завдяки зниженій кислотності і присмаку солодкої дині; нагадує смак і аромат деяких високоякісних сортів італійських вин. Дегустаційний термін

                    • НЕЙТРАЛЬНІСТЬ
                      спостерігається у кави з м'яким, приємним смаком і низькою кислотністю; підходить для змішування з іншими сортами; часто зустрічається у бразильської арабіки. Дегустаційний термін.