Кава: буква І

Терміни, що яким-небудь чином стосуються вирощування, обсмажування, реалізації, готування кави та її дегустації, а також сорти кави на букву "І"

  • ІНДІЯ, ІНДІЙСЬКА КАВА
    Кава в Індії почала вирощувати з XVII століття. Стверджують, що мусульманський пілігрим Баба Будан з Йемену ще в 1670 році посадив в Індії сім кавових зерен. Благородні індуси назвали на честь пілігрима місто Баба-будан, в околицях якого і до сьогодні вирощують каву. Перші плантації кавових дерев були засновані під керівництвом англійців на півдні країни навколо гір Мізор в 1840 році. Сьогодні індійську каву виробляють на терасних плантаціях в гірських районах країни. Кава сорту Нілгиріс (Nilgiris) з Таміл Наду (колишній штат Мадрас) дає багатий, міцний, середньо-насичений настій легкої кислотності. Із зерен сортів Телічеррі (Tellicherry) і Малабар (Malabar), що збираються в штаті Керала, отримують напій зі схожими властивостями. Найбільш відомим індійським сортом арабіки є Карнатака (Karnataka), він зустрічається під назвою Муссер, Майсор (Myssore). Зерна, вирощені на великій висоті (750- 1500 метрів над рівнем моря), дають м'який ароматний настій з невеликою кислинкою. Високоякісна індійська кава арабіка сухої і мокрої обробки класифікується як арабіка план-тейшн. Кращі ступені якості В, З і Т.  

  • ІНДОНЕЗІЯ, ІНДОНЕЗІЙСЬКА КАВА
    Найголовніший виробник робусти в світі. Робуста низької якості культивується на островах Балі, Флорес, Ява, Суматра, Сулавеси. Вона має простий смак, використовується в основному на місцевому ринку і лише як наповнювач в кавових сумішах. Ромуста карщої якості експортується. Серед виробників індонезійської арабіки виділяються три найзначніші острови – Ява, Сулавесі і Суматра. В середині XIX століття яванської арабіки виробялося так багато, що в Європі її називали не інакше як одним словом Ява. Зерна Яви нині змішують з йеменським Мокко і отримують знамениту на весь світ суміш Яванське Мокко. На Яві вирощуються комерційні сорти кави, звані Олд Говер-мент (Old Government), Олд Браун (Old Brown), Олд Ява (Old Java). Особливістю цих сортів є те, що вони зберігаються на складах до трьох років. При такій витримці зелені зерна перетворюються на світло-коричневі, набуваючи повноти і багатства смаку, насиченості, але втрачаючи в кислотності. Ці сорти вважалися до другої світової війни кавою виключно для гурманів. Проте після війни зникли з ринку, але недавно знову були відновлені. Поки що їх все ще важко купити. В цілому яванська арабіка дає пікантний ароматний напій, м'який і збалансований, з нижчою кислотністю, ніж кава з Суматри і Сулавесі. Арабіка з другого великого індонезійського острова Суматра знаменита своїми сортами Манделінг (Mandheling) і Анкола (Ankola). Багато хто вважає їх найповнішими і найсмачнішими у світі сортами. Обидва сорти вирощуються біля порту Паданг, в західній і центральній частині острова на високогірних плантаціях (1000-2000 метрів над рівнем моря). Сорт Лінтонг (Lintong) також оцінюється дуже високо. Деякі знавці віддають йому перевагу навіть перед Манделінгом. Непоганий і сорт Гайо Маунтін (Gayo Mountain), який готується з використанням невеликої кількості прянощів. Деякі сорти кави Суматри зберігають на складах до одного року і більше, щоб у зерен виробився бажаний присмак диму. Існує шість ступенів якості індонезійської кави, краща кава позначається буквами АР. В цілому кава з Індонезії примітна багатством смаку, насиченістю, тривалим післясмаком, ароматом і кислотністю. Це ідеальна кава для тих, хто любить достатньо «важкий» напій, смак якого не забивається навіть молоком.

  • ІСМАІЛІ (ISMAILI)
    Ринкова назва якісного сорту кави з центрального Йемену. Також позначає традиційний різновид Йеменської кави з круглим, як горошина зерном і чудовими характеристиками напою.

  • ІСПАНСЬКЕ ОБСМАЖУВАННЯ
    Також його називають Французьке обсмажування, Глибоке обсмажування, (Spanish Roast, French Roast, Heavy Roast) - кава, обсмажена значно темніше за традиційним американським обсмажуванням. Може розрізнятися за кольором від темно коричневого (дивися обжарювання Еспрессо), до майже чорного (дивися Темне Французьке обжарювання).

  • ІТАЛІЙСЬКЕ ОБСМАЖУВАННЯ
    (Italian Roast) Ступінь обсмажування кави значно темніший, ніж, до прикладу, традиційна американська норма. Зазвичай має темно коричневий колір, пікантний гірко-солодкий букет.

  • ІТУР
    Itur – один з двох найкращих сортів Заїрської арабіки , що вирощуються біля руандо-бурундійськой межі на великій кількості крихітних плантацій.


Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити