Кава: буква В

Терміни, що яким-небудь чином стосуються вирощування, обсмажування, реалізації, готування кави та її дегустації, а також сорти кави на букву "В"

  • ВІДЕНСЬКА КАВА
    Viennese Coffee – має кілька визначень: 1) напій, приготований краплинним або фільтровим методом з кави, обсмаженої до рівня Віденського обсмажування. 2) напій із збитими вершками, приготований з кави будь-якого обсмажування, 3) українська кавова компанія, основний напрям якої обсмажування зеленої кави та її подальша реалізація.

  • ВИДАЛЕННЯ М’ЯКОТІ
    Термін, який описує процедуру видалення клейкої м'якоті свіжозібраного кавового плоду механічним шляхом. Механічна обробка є альтернативою традиційній вологій обробці, яка полягає у вимочуванні і промиванні зерна.

  • В ОБОЛОНЦІ, В ПЕРГАМЕНТІ
    En Pergamino, In Parchment - визначення для кави, що пройшла вологу обробку і поставляється у висушеній оболонці, не видаленій з кавових зерен. Оболонка видаляється до обсмажування, процес видалення називається лущенням.

  • ВАКУУМНО-ФІЛЬТРОВИЙ МЕТОД
    Vacuum-filter Method - Метод заварювання, що відрізняється від інших фільтрових методів тим, що вода проходить через мелену каву за допомогою виникаючого часткового вакууму.

  • ВАЛЛЕНФОРД
    Wallenford Estate - якийсь час тому це визначення позначало найкращу і найдобірнішу каву сорту Ямайка Блу Маунтайн. Сьогодні так називається будь-яка кава Ямайка Блу Маунтайн, оброблена у Валленфорді, на заводі первинної обробки і сортування кави.

  • ВІДЕНЬСЬКЕ ОБСМАЖУВАННЯ
    Ще називається Світле Французьке обсмажування, Світле Еспрессо обсмажування, Високе обсмажування (Viennese Roast, Light French Roast, Light Espresso Roast, High Roast) - все це є означенням одного ступеня обжарювання, який дещо темніший, ніж традиційна американська норма обсмажування, але світліший, ніж класичне темне обсмажування, що називається обсмажування Еспрессо, Французьке клачине обсмажування або Італійське обсмажування. Напій, приготований з кави Віденського або аналогічного обжарювання, має меншу кислотність і рівніший смак, ніж традиційне Американське «середнє» обсмажування, але меншою мірою передає відмітні смакові особливості, властиві сортам кави.

  • ВИШНЯ
    Cherry – загальне позначення стиглого фрукта кавового дерева. Кожна вишня, як правило, містить два звичайні кавові зерна або одне зерно пібері.

  • ВИРОЩЕНА В ЗАТІНКУ
    Shade Grown – термін, що пов'язується з кавою, вирощеною в затінку, під навісом. Арабіка традиційно вирощується в затінку в багатьох (але не у всіх) районах Мексики, Центральної Америки, Колумбії, Перу, Венесуели, а також в інших місцях, таких як Індія, Індонезія і Африка. У решті місць кава зазвичай вирощується під відкритим сонцем, або в нерівномірній тіні. Кава, вирощена в затінку, безумовно ближча до природного середовища, ніж кава, вирощена під прямими сонячними променями. Кращі за якістю традиційні різновиди Арабіки - Бурбон і Тіпіка, вирощуються саме в затінку.

  • ВИСОКОГІРНА АРАБІКА
    High-grown - Арабіка, вирощена на висоті від 3000 футів (900 метрів), зазвичай значно вище. Якість такої кави в основному перевищує якість кави, вирощеної на менших висотах. Термін «високогірна» також часто використовується для позначення категорії зерна в Латинській Америці.

  • ВИННИЙ ПРИСМАК
    Так позначають поєднання легкого фруктового, гладкого ніжного смакоароматичного букету, що нагадує такі ж характеристики у хорошого вина; ніколи не вживається для опису кислотності, але використовується для передачі дегустаційних якостей; зустрічається як післясмак у деяких кенійських сортів, а також у вирощених в Ефіопії та Йемені. Дегустаційний термін.

  • ВОЛОКНИСТИЙ ПРИСМАК
    Кава має волокнистий присмак старих овочів або інших рослин. Дегустаційний термін.

  • ВИТРИМАНІСТЬ, ДОЗРІЛІСТЬ
    Смак слабокислий, м'який і приємний. Дегустаційний термін.

  • ВЕНЕСУЕЛЬСЬКА КАВА
    Має смак не схожий ні на якій інші в Латинський Америці: вона легка і делікатна, в ній менше кислоти, ніж у каві інших латинських країн. Найкращу венесуельську каву отримують в західній частині країни на кордоні з Колумбією. Тут, біля підніжжя Анд, виробляється цілий ряд сортів: типово венесуельська Меріда (Merida), Трухільйо (Trujillo) – кава з підвищеною кислотністю і витонченим смаком. Дещо поступається попереднім, але теж смачна тачіра (Tachira), відома у світі як Кукута (Cucuta) – це колумбійський сорт, який, проте, відвантажується через венесуельський порт Маракайбо. Оскільки ці і ряд інших сортів кави арабіка, що виробляються в штаті Тачіра, експортуються з порту Маракайбо, тому носять узагальнену назву - кава Маракайбос.Колись досить відомим в світі була кава Каракас (Caracas). Зараз її виробництво поступово розширюється. Цей сорт іноді порівнюють з бразильським Сантосом, оскільки він середньої якості і дає средненасичений кислуватий напій з помірним винним присмаком.Хоча Венесуела і межує з Колумбією, її кава значно різниться за характеристиками від колумбійської, насиченої і екстрактної.

  • В’ЄТНАМСЬКА КАВА
    В’єтнам експортує переважно робусту. Категоріями якості в’єтнамської робусти вважаються зерна класу Ек-special і ЕК-1. В'єтнам вирощує також і  арабіку, високоякісний сорт якої був в 1974 році завезений з Куби.

  • Читати додатково:

    Класифікація кави 

    Рекомендації щодо вживання того чи іншого сорту

Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити