Вишня чагарникова, степова
Cerasus fruticosa Pall. Харчовий (плодовий), декоративний, медоносний чагарник. Плоди вживаються в свіжому вигляді або для виготовлення кондитерських виробів. Представляє великий інтерес як плодова рослина. Вважається одним з передбачуваних родоначальників видів культурної вишні, що виникли в результаті гібридизації C. fruticosa і C. avium. Зазвичай низький чагарник 0,5-1 м заввишки, рідко до 2 м, який утворює кореневі відростки.
Старі гілки темно-сірі, прямостоячі або трохи пониклі. Молоді пагони темно-коричневі, інколи зеленуваті, голі або слабо опушені. Цінний медонос, полезахисна декоративна рослина. Використовується для виведення культурних сортів вишні. Плоди поширюються птахами. Плоди їстівні. Їх зацукрюють (ягоди без кісточок покласти у скляні банки, чергуючи шарами з цукром, додати 2—3 г лимонної кислоти й пастеризувати 20—25 хв при 85 °С.) або варять компоти та варення.