Каштан посівний, або справжній
Castanea sativa Mill. Дерева або чагарники з простим зубчатим листям. Квіти одностатеві: чоловічі зібрані стоячими сережками, жіночі — сидять по 3 при основі чоловічих сережок або поокремо і вкриті загальним покривалом, яке під кінець усаджене колючками або жорсткими бородавками і, розкриваючись неправильно або правильно, на 4 створи, випускає плоди.
Має міцну красиву деревину, яка використовується в будівництві і для різноманітних виробів. Містить велику кількість дубильних речовин.
Плід — горіх округлої форми до 5—6 см у діаметрі, масою до 20 г, містить понад 60% крохмалю, 16% цукрів, 5—6% білків, плоди споживають свіжими, печеними, використовують у кулінарії та кондитерському виробництві.
Каштанові дерева живуть по 500 років і довше. Вони існували з доісторичних часів. До 378 до н.е. римляни активно вирощували каштани і перемелювали горіхи в борошно для випічки хліба.
Для того аби їх якось готувати, перш за все, каштани треба очистити від шкаралупи: для цього надрізають шкаралупу (хрестоподібно або подовжньо від найширшої частини горіха до верхівки), кип'ятять близько 5-7 хвилин, додавши у воду рослинну олію, або запікають в печі при 200С. Після чого шкірка легко знімається. Каштани можна приготувати в мікрохвильовій печі: їх потрібно надрізати, викласти в миску з підсоленою водою, аби вона на третину покривала горіхи, накрити миску плівкою, наколовши її в декількох місцях вилкою, і запікати на максимальній потужності 4-6 хвилин залежно від розміру. Далі очищені каштани можна смажити, тушити, варити або запікати, або їсти прямо так.