Угорська сіра корова

Угорська сіра корова(Magyar szurke szarvasmarha) на території ферми в с. Великі Ремети (Закарпатська обл.)
Угорці вважають, що їхня «угорська сіра» (Magyar szurke szarvasmarha) є найдавнішою м’ясною породою корів у Європі.

Зокрема, історики довели, що перші корови прибули разом із кочовими племенами угрів у Дунайську низовину ще в 9 столітті. У середні віки цю породу використовували в якості робочої сили, і лише з 1861 року почали розводити заради м’яса.

Слід відзначити, що порода справді унікальна – ці корови не вибагливі у харчуванні, в них не виникає проблем при отеленні, живуть 25-30 років. Бики досягають ваги 800-900 кг, а корови – 500-600 кг. «Сірих» легко впізнати через довгі та загнуті роги. Після другої світової ця порода опинилася на межі майже повного зникнення. До 1975 року в Угорщині було лише два стада з 300 голів.

Однак згодом поголів’я вдалося збільшити, і нині породу корів «модьор сюрке» називають «хунгарікумом», тобто унікальним продуктом, властивим лише для Угорщини. Сьогодні угорську породу корів зберігають також в якості туристичної принади в Національному парку «Хортобадь», інших природних резерваціях. Ці стада слугують генним банком, оскільки мають імунітет проти більшості хвороб, що характерні для інших порід.

Угорська сіра корова Угорська сіра корова