Кунігунда-Ірина

Кунігунда-ІринаКунігунда-Ірина - дружина Київського князя Ярополка, донька  саксонського графа Оттона Орламюндського.

На околиці Солотвина розташувалися солоні озера: їхній мінеральний склад аналогічний водам знаменитого ізраїльського Мертвого моря. Ці водойми мають антропогенне походження: вони виникли в XX столітті у результаті просідання ґрунту над шахтами. Першим утворилося  найбільше з озер – Кунігунда, коли однойменний рудник раптово просів відразу на 20 метрів. Згодом улоговина заповнилася солоною водою, а на дні зібрався товстий шар аспідно-чорної лікувальної грязі.  Назва «Кунігунда», можливо, дана була рудинку на честь Кунігунди – дружини Київського князя Ярополка, яка була родом із Саксонії. Саксонія, як відомо, з давніх давен славиться як край гірників. У XIV-XV столітті для облаштування соляних копалень були запрошені майстри з Саксонії, які імовірно і дали одній з найперших шахт це ім'я (Гайко Г. , Білецький В. , Мікось Т., Хмура Я. Гірництво й підземні споруди в Україні та Польщі (нариси з історії). - Донецьк).

Озеро Кунігунда Солотвино

Нині озеро є курортом. Берег і дно покриті шаром лікувальної грязі чорного кольору, що широко застосовується в грязелікуванні. Щільність води настільки велика, що потонути практично неможливо. А вміст солі в межах 146-200 г./л. і підвищена концентрація іонів брому силіцію, цезію, фтору і рубідія. Протягом року температура води не опускається нижче 17°С. Влітку температура води 25-27°С.

Грязі дають позитивний ефект при лікуванні сердечно-судинної системи, остаточних явищах флебітів і тромбофлебіту, захворюванні кісток, нервової системи, урологічних захворюваннях, псоріазі і легеневої системи. В процесі лікування використовуються місцеві аплікації грязі і розсолу, загальні ванни.

Біографічна довідка:

Кунігунда-Ірина, дочка графа Оттона Орламюндського (ок.1057 — 1140). Ярополк, швидше за все, оженився на ній, перебуваючи в Германії (прибл. 1075 року). Після смерті чоловіка вона покинула Русь.