Свиня Мангалиця
Угорська порода свиней вирощена в Карпато-Балканському басейні. Мангалиці є різних видів: ластівки, чорна, дика, червоні та білі. Дану породу бажано випасати як овець
Після експансії турків в центральну Європу було знищено майже все поголів’я свиней. Мусульмани не вживали в їжу свинину, а тому було заборонено вирощування саме цього виду тварин. На початку 19 ст почалося відновлення збережених у віддалених регіонах Угорщини та Сербії автентичних порід свиней – різновиду мангалиця. Була під загрозою зникнення.
Порода була виведена зі старих видів угорських свиней Bakonyi і Szalontai при змішанні з породою Sumadija сербського походження і хорватських Šiška і Syrmien. З цієї породи виробляють всесвітньо відому шинку Серрано.
В Закарпатті сьогодні мангалиць активно розводять фермери на Виноградівщині та Іршавщині (зокрема фото ми взяли з сайту іршавського заводчика мангалиць). А процитуємо (для рівноваги) фермера з Виноградівщини:
- Мангалиці - унікальні свині. Цілий рік хряки пасуться на вигонах, відкопують корені Загалом до їхнього "меню" входить близько 100 видів рослин. Крім того, у раціоні свиней – сертифіковані органічні кукурудза, ячмінь, тритикале. Свині настільки витривалі, що можуть ночувати просто неба - розповідає фермер Федір Стойко з фермерського господарства у селі Ботар Виноградівського району. У господарстві Стойків свині сплять у великому загоні. Ріжуть їх у 12–14 місяців, коли ті важать 120–140 кг. Їх сало і м’ясо вважається здоровішим, бо швидше перетравлюється, містить більше ненасичених кислот і вітамінів.
Коментарі