Франциска Шенборн-Бухгейм

Франциска Шенборн-Бухгейм – дружина власника Мукачівської домінії Ервіна-Фрідріха фон Шенборн-Бухгейма Граф Ервін-Фрідріх дуже кохав свою дружину. Для неї він перетворив старий дерев’яний будинок на розкішний палац Шенборнів. Для неї розбудував озеро у формі Австро-Угорської імперії та створив чудовий дендропарк. Про пристрасті, які вирували в цьому будинку, нагадує годинник на вежі. За переказами, одного дня він зупинився від пострілу, зробленого вельможним мисливцем.

Все частіше графові доносили, що Франциска зраджує його. Якось під час полювання Шенборн несподівано повернувся додому – із рушницею в руках він увірвався до спальні... і застав дружину в обіймах красеня-полковника. Ервін-Фрідріх лютував. Він розстріляв годинника на вежі – на знак своєї скорботи. Ловеласа наказав скинути з найкрутішої скелі, а зрадливицю вирішив провчити.

За його наказом майстри виготовили люстру у формі русалки. Родинний герб Шенборнів із зображенням лева, що спирається на верхівки гір, прикривав оголене русалчине тіло. Діва мала обличчя графині Франциски фон Шенборн-Бухгейм, а замість коштовної діадеми її голову прикрашали... оленячі роги. Люстру розмістили у великій залі палацу, де часто веселилася місцева знать.
І хоч сучасні графи Шенборни не визнають достовірності цього епізоду з подружнього життя Ервіна-Фрідріха та Франциски, місцеві мешканці й досі обговорюють подробиці, - розповіла Оксана Марченко в своїй телепрограмі "Імена"