Спаржа, аспарагус

Квітка правильні, двостатеві або одностатевий, з простим раздельнолістним або трохи спаяним біля основи оцвітиною про шість листках, розташованих у два кола. Тичинок шість, з тонкими або пластінчатимі нитками і пильовиками, які розкриваються на внутрішній стороні; маточка з верхньою, тригніздова зав'яззю, коротким стовпчиком і трилопатевими рильцем; плід - ягода, з одним або декількома насінням, насіння з товстою, чорнуватий шкіркою, роговим білком і невеликим зародком. Молоді соковиті стебла діаметром близько 1-2 см використовуються як овощ. Культура спаржі налічує кілька тисячоліть. В їжу використовують молоді соковиті та м'ясисті пагони, відростаючих навесні. Пагони спаржі мають приємний смак і тонкий аромат, обумовлений наявністю в них особливої речовини - аспарагіну. Пагони вживають у відвареному вигляді, заготовлюють про запас шляхом консервування та заморожування. Сформовані пагони спаржі мають ошатну ажурну зелень і служать для прикраси букетів.