Селера, салера

Найбільш відома селера пахуча (культурна) (apium Graveolens) — дворічна рослина висотою до 1 метра. У перший рік утворює розетку листків та коренеплід, на другий рік рослина зацвітає. Рослина вологолюбна і холодостійка, насіння проростає вже при 3°с (оптимально — при 15°с), сходи переносять заморозки до −5 °C.
Відомо три різновиди Apium Graveolens:
• secalinum, листовий
• dulce, черешковий
• rapaceum, кореневий
Листовий має коротший вегетаційний період, що дозволяє вирощувати його в північний районах. Кореневий часто вирощують розсадою. Всі види селери віддають перевагу вологим видам ґрунту. Всі частини (листя, черешки та коріння) рослини використовують при приготуванні перших та других страв, салатів, напоїв, соусів. Кореневище використовують ще і в сушеному вигляді. Стебла рекомендується використовувати замість солі при захворюваннях жовчного міхура, остеопорозі, захворюваннях нирок. У медицині використовується як сечогінне.