Левеш
ЛЕВЕШ - яка-небудь перша страва. Від угорського слова Lé - сік або відвар чого-небудь, до прикладу halászlé - уха. Похідне від Lé: leves - суп, бульйон, юшка.
ЛГУЛЯШ-ЛЕВЕШ - традиційний угорсько-закарпатський м'ясний суп, дуже густий, за консистенцією схожий на другу страву.
БОБ-ЛЕВЕШ - квасолевий суп
ТАШКО-ЛЕВЕШ - "бідняцький суп" без м'яса, готують його з "торбочками" з тіста, ташками (táska - сумка)
БІЦІКЛІ-ЛЕВЕШ - малокалорійний пісний овочевий суп, що дуже швидко перетравлюється, проходить через організм як на біціклях.
КОРОЧУН ЛЕВЕШ - суп, що готують на Різдво
ОТЕЛЛО: Я в селі не послідньий,
кіть грішити хвальбов,
знають села й сусідні заганяти за мнов.
Як у вулкановій безодні
Огинь ся в шпорі розгорит
А ви не будете голодні
Раз-раз вам левеш закипит! - уривок із закарпатської пародії "Отелло. Драма в чорно-білих тонах", Мирослав Куцина / група ВК "Вуйки і Тютки, пойте лим всі сюда!"