Маю з форума кілька чудових гастрономічних вражень
А тепер про хороше, щоб урівноважити попередній запис, що був про серйозне :-). Маю з форума кілька чудових гастрономічних вражень - банош-фондю від Павла Чучки і "Деци у нотаря", "Афоня Мейзеш", настоянка медова на яфинах від "Угочанського смаку" з Ботара і продукція ферми "Зелений гай" (усе, що в них було - від сирів до багетів). Зізнаюся чесно, потроху стаю їхнім щирим фанатом. Просто так, без жодної реклами.
Але зараз про салат з бринзою у кисло-солодкому медовому соусі від Дарини Бортнік, засновниці групи "Автентична бринза Закарпаття". Дарина вчиться у Франції і пише допломний проект про закарпатську бринзу. Нині досліджує продукт в Хустському районі.
Салат абсолютно нетрадиційний для Закарпаття за смаком, скорше з сучасної європейської кухні - містить навіть істівні віоли. Але всі його інгредієнти - родом з Хустщини, віоли включно. Бринза, виявляється, надзвичайно добре поєднується з медом і полуницею - ви знали? Ми, закарпатці, звикли її їсти з картоплею чи банушем, а тут такий сюрприз!
Також про віоли. Як і дуже багато видів інших квіток (фіалки, настурція, лаванда, маргаритки) їстівні і в багатьої європейських ресторанах нині модно готувати з них салати. Дарина запропонувала скуштувати, я звісно не відмовлялася і не пожалкувала. Це було дуже смачно.
Салат від Дарини Бортнік
рецепт на 2 персони
Для соусу: 1 ст. ложка бальзамічного оцту, 1 ст. ложка оливкової олії, 1 ст. ложка меду
Пучок салату двох видів, 100 г бринзи, 100 г полуниці.
Дарина брала бринзу з закарпатського села Липча, мед з Нижнього Селища, салат і полуниці на Хустському базарі. Наголосила на тому, що при виборі полуниці звертала увагу на колір, розмір і залишки землі - якщо ягідки яскраво-червоні, пахнуть, невеличкі за розміром і мають на собі сліди землі - значить місцевий продукт, екологічний.
1. Порізати салат, викласти на салатну тарілку.
2. Полити соусом
3. Посипати бринзою
4. Викласти нарізані полуниці і віоли.
Ще фото:
Дарина Бортнік нарізає сир
Ресторан "Деца у нотаря" і десерт "Банош-фондю" з різними видами леквара
Афоня-Мейзеш з Ботару
Багет від еко-ферми "Зелений гай" і зрілий сир "Зелений гай" були надзвичайно смачні