Боб-левеш Йокаш
- 1 копчена свиняча ніжка або ребра,
- 100 г домашньої ковбаси.
- 300 г квасолі,
- 100 коренів петрушки,
- півселери,
- 1 цибулина,
- 2 зубки часнику.
- 1 перець,
- 1 помідор,
- 2 ст. ложки борошна
- пів пучка зелені петрушки,
- 1 лавровий лист,
- 1 ч. ложка з верхом паприки,
- сіль,
- чіпетки
Квасолю замочити на ніч. Тоді ж, увечері, зварити ніжку разом з лавровим листом в 1,5 л води до м’якості, дати вистигнути і разом з рідиною помістити до холодильника.
Наступного дня жир, що зібрався на поверхні, акуратно зібрати ложкою і покласти в окрему велику каструлю і підсмажити в ньому на кубики порізані корені.
Додати до них квасолю разом з рідиною, в котрій вона вимочувалася, і бульйон з ніжки. Приправити часником і, якщо треба, досолити.
Після цього додати порізані на кубики помідор та перець і на повільному вогні варити.
Тим часом ковбасу порізати на кільця і підсмажити на пательні. Дати їй стекти.
В жирі з-під ковбаси підсмажити до золотистого кольору цибулю, додати до неї борошно, добре розмішати, зняти на кілька секунд з вогню, швидко приправити паприкою та подрібненою зеленню петрушки, розмішати з 4 ложками гарячого бульйону з каструлі і додати до левешу.
Коли квасоля зварилася, додаємо до левешу ковбасу. Можна також сметану.
За сім хвилин до того, як зняти боб-левеш з вогню, вкинути в нього чіпетки.
- Чіпетки
1 яйце
100 г борошна
Міксером або від руки замісити тісто, не додаючи води. Завернути в фольгу або харчову плівку і дати постояти 1 годину. Розім’яти його, потім розкатати в довгі циліндричні палички, товщиною в олівець і відрізати по шматочку, розміром з горох. Посипати борошном аби не злиплися і дати підсохнути перед використанням. Можна підсушити в печі і зберігати в лляному мішечку.