Суп грибний пісний

Дуже важливий елемент кухні закарпатських бойків, які проживають у Воловецькому та Міжгірському районах – гриби.

І якщо страви з вівса, котрі були такими популярними серед них, потихеньку відходять у минуле, то гриби для сучасних бойків, які в Закарпатті з давніх давен проживають у Міжгірському та Воловецькому районах, не тільки не втрачають популярності, а й завойовують нові й нові позиції. Нині без грибів тяжко собі уявити не тільки бойківський стіл – закарпатська кухня без них виглядатиме достоту так, як, до прикладу, китайська – без рису. Сушені, смажені, тушковані, мариновані, солоні, – гриби для закарпатця добре заміняють м’ясо в піст і чудово доповнюють його в інші дні.

  • 1,5 склянки заздалегідь замочених (на ніч) сушених грибів, 
  • 0,5 склянки рису,
  • 1 маленька цибулина або пів великої
  • 1 кольрабі,
  • 2 морквини,
  • корінь та зелень петрушки,
  • 2 картоплини

Сушені гриби замочують на 5-6 годин, добре промивають, нарізають брусочками, заливають овочевим бульйоном або водою, й варять на малому вогні. Коли гриби зварилися майже до готовності, додають промит рис), нарізані шматочками картоплю, кольрабі, моркву, петрушку, солять і варять до готовності. Посічену цибулю пасерують, додають у поливку й продовжують варити, поки крупа, овочі й гриби пом’якнуть. Приправляють, солять і подають на стіл. Посипають подрібненою зеленню.


Колиба на Google+