Розсольник з грибами пісний "Верховинський"

Розсольник з грибами пісний Вважається, що розсольник - це страва руської трактирної кухні і в Закарпатті його ніколи не готували і не готують. Не знаю, де тут правда, - нині ми зваримо цю страву за мотивами рецепту, взятого не з російських кулінарних книжок чи російських інтернетів, а зі збірника "Закарпатська кухня" Михайла Мицька. І називається цей рецепт "Розсольник верховинський", що свідчить про те, що до Закарпаття цей руський рецепт таки дійшов і дорогою набув чисто закарпатських характеристик, зокрема, у нього входить традиційна солодка паприка і томат, що для оригінального розсольника зовсім не властиво. Суп вийшов насичений, яскравий і наваристий - ніби й не пісний зовсім.

Розсольник пісний з грибами "Верховинський": крок за кроком

Нам знадобиться:

  • 1 жменя сушених грибів (в мене - суміш білих і підберезовиків)
  • Половина склянки перлової крупи, можна трохи більше
  • 4 середні квашені огірки
  • 3 невеличкі картоплини
  • 1 морква
  • 1 велика цибулина
  • 3 ст ложки олії
  • 2 ст ложки томат пасти або протертих помідорів
  • зелень кропу і петрушки (можна морожену)
  • сіль

1. Замочуємо гриби на 2-3 години. І на той самий час замочуємо перлову крупу. Зціджуємо їх і ще раз промиваємо (вода з-під них нам не знадобиться).
2. Гриби і крупу разом заливаємо 2 літрами холодної води, доводимо до кипіння, знімаємо піну і відварюємо до готовності перлової крупи (від 50 хвилин до 1.5 години) на повільному вогні під кришкою. Хай собі булькають.
3. Тим часом чистимо картоплю і ріжемо на кубики. Заливаємо холодною водою, відкладаємо в бік.
4. Якщо любимо в розсольнику огірки кубиками (в класичному розсольнику саме так і йде), зчищаємо з огірків шкурки, а самі огірки нарізаємо кубиками. Я огірки не чистила, просто натерла їх на тертці (ми більше любимо так).
5. В окремій каструльці терті або порізані огірки підливаємо водою (десь грам 100) і припускаємо на повільному вогні хвилин 15-20.
6. Готуємо піджарку. На олії обсмажуємо дрібно посічену цибулю до прозорості, додаємо до неї порізану соломкою моркву, 1-2 хвилини обсмажуємо, додаємо 1 ч ложку паприки, одразу за нею томатну пасту (щоб паприка не пригоріла) і все разом під кришкою на повільному вогні тушкуємо хвилин 5.
7. Додаємо піджарку до грибів, сюди ж картоплю, солимо (але пам'ятаємо, що в огірках теж є сіль).
8. Коли картопля стане м'яка, додаємо в каструлю огірки і посічену зелень. Варимо все разом ще хвилин 5. Куштуємо, якщо треба дозаправляємо розсолом з-під огірків і сіллю і подаємо. Можна з сметаною, якщо готуємо суп в непісний день.

Готувала . Фото Ігор Деяк


Колиба на Google+