Вина Угорщини

Вина Угорщини. Угорські вина

При згадці про угорські вина, більшість людей передусім згадує про Токай. Якщо ви теж належите до таких, то приготуйтеся до сюрпризів і величезної кількості нових відкриттів під час нашого великого винного туристичного маршруту "Карпатське вино"
Угорщина - невеличка країна, але абсолютно вся її територія виноробна і вміщає в себе 22 повноцінні й багаті смаками винні регіони. Виноробство зародилося тут більше ніж 2 тисячі років тому  - спочатку на цих землях вино виробляли кельти, потім на їхне місце прийшли римляни, за якими - мадяри.
Клімат в основному континентальний, хоча в деяких місцях відчувається середземноморський вплив, а також вплив Атлантичного океану. Виноробні регіони відрізняються між собою рельєфно, за складом грунтів і деякою мірою за кліматом. Тому вина в цих регіонах досить різні за смаком та іншими винними характеристиками.
Винна різноманітність є однією з великих переваг Угорщини. Вона належить до тих небагатьох країн, що охоплює абсолютно весь діапазон класичних стилів вин - від нарізноманітніших білих до повнотілих червоних вин і завершуючи натуральними десертними.
Звісно, це першою чергою країна чудових білих вин, 75 відсотків усіх вин, вироблених в Угорщині - білі. Однак не давайте себе цим збити з пантелику. Є три угорські винні регіони, що відомі на увесь світ саме червоними винами. Це Егер - батьківщина елегантних червоних вин, зокрема егерського Bikavér (Біковир). Віллані - найпівденніший і найтепліший з винних регіонів Угорщини, де виробляються найкращі червоні вина країни з багатою смаковою гаммою - каберне Савіньон і Мерло, і особливо славиться «каберне франк». Також значущим, другим за поширеністю сортом винограду в регіоні після «каберне Савіньон» є Portugieser («португезер»). І третій - регіон Сексарді, відомий своєю Кадаркою, Мерло і Каберне.