Вина Словаччини

Вина Словаччини. Словацькі винаВиноробство Словацької Республіки зосереджене в шести виноробних областях, що становлять собою 12000 га плодоносних виноградників. Майже 80% виноградників розташовані в Західній Словаччині, 13% у Центральному регіоні, і близько 7% в східній частині республіки. Ці 6 областей діляться на 40 виноробних районів у котрих є 603 виноробні села.
Вперше виноградна лоза на території Словаччини з'явилася в 3 столітті н.е. завдяки римським легіонам, які були розташовані поблизу Братислави, Девина, Ступави і Тренчина.
Нині в країні вирощують близько 40 сортів винограду, які дають насичені і багаті вина, з властивою словацькому винограду терпкістю і кислотністю. Розроблено 8 винних шляхів, які дають чудову можливість ознайомитися з найціннішими словацькими винами - від легких білих, до рожевих і червоних, і закінчуючи солодкими винами Токаю. До слова, Словаччина тільки недавно виборола собі в Угорщини право називати свої південно-східні білі вина Токайськими, оскільки регіон той самий і вина ті ж. Після разділу Австро-Угорщини токайську область розділили на дві частини і нині більша з них знаходиться в Угорщині.
Південь Словаччини славиться своїми білими винами. Теплий клімат і вулканічні ґрунти Південнословацької області дозволяють створювати одні з кращих рислінгів у Східній Європі. У Малих Карпатах (області, що відома туристам знаменитою малокарпатською винною дорогою), виробляють червоне терпке і свіже вино Франковка (Блауфранкіш) і темні вина з Сен-Лорана. 
У Словаччині також виробляють чудові ігристі Sekta. Одну з перших винокурень з виробництва ігристих шампанських вин відкрив, згідно з легендою, колишній наполеонівський солдат Губерт, який знав рецепт французького шампанського. Він емігрував у Словаччину і відкрив там однойменну винокурню. Так це чи ні, але високоякісні ігристі вина Hubert мають заслужену популярність і попит у всій Європі.