Керезет – універсальна холодна закуска

Ця класична угорська холодна закуска, яку угри, так само як і бограч та всі свої гуляші, привезли з-за Уралу, в оригіналі готується з овечого м’якого сиру. Закарпатці, перейнявши рецепт, готують його з коров’ячого сиру.

Керезет абсолютно універсальна закуска, доречна як до сніданку (в такому разі його подають з помідорами та болгарським перцем) так і до вечері, намазуючи на кусні чорного чи сірого хліба або білої запашної булки і до склянки хорошого холодного білого вина (токайського типу) або пива. До нього можна також подавати молоду редиску і зелену цибулю. Можна начиняти керезетом очищений від насіння солодкий перець. Перед подачею виріб добре охолодити й нарізати гарячим ножем на кільця. Також начиняють керезетом накруто відварені яйця, картоплю, і загалом що завгодно, він на диво добре поєднується з майже всіма продуктами. Також керезет іноді подають з сардинами в олії, каперсами, анчоусами або чорною ікрою. Одним словом, керезет прикрашає будь-який стіл з холодними закусками.

300 г м'якого коров’ячого сиру, 100 г вершкового масла, 2 ст. ложки сметани,
1 ст. ложка сухої паприки, 1 кавова ложка суміші перців (чорного, білого та духм’яного), 1 кавова ложка меленого кмину (для тих, хто любить) 2-3 зубчики товченого часнику, 1 ст. ложка гірчиці, 1/3 фіолетової цибулини середніх розмірів.

Керезет: рецепт

Як готувати:
Сир розім’яти вилкою а потім добре збити до пухкого стану з м’яким маслом та сметаною.

Додати потовчену часничницею цибулю, перці, кмин, паприку і добре розмішати. Посолити за смаком.
Можна додати замість кмину базилік, хто любить. Додати розтертий часник і гірчицю. Ще раз добре розмішати і помістити до холодильника на 2 години.