Супертонкі закарпатські палачінти (млинці)

Супер тонкі млинці на молоці

У перший день Сирного тижня в Масний понеділок годиться пекти палачінти - "млинці". Супертонкі, легенькі мов папір, з хрумкими мереживними краєчками - що тонші то краще.
Даний рецепт дозволяє спекти саме такі. Секретів їх тонкості два: перший - маса замішується дуже тонка, десь приблизно як молочний коктейль або вершки; другий - вони печуться на сухій сковороді, а олія додається прямо в тісто. Мінус у цього рецепта тільки один - перевертати їх доводиться власними пальцями, що вимагає деякої вправності, бо легко обпектися.

Супертонкі закарпатські млинці палачінти: крок за кроком

Отже на 25 супертонких палачінт млинців мені знадобилося:

  • сковорода, якій можна довіряти - вона має рівномірно нагріватися і не пригорати
  • 400 г борошна
  • 0,6 л молока + 200 г води
  • 5 столових ложок цукру
  • 1 яйце
  • дрібка солі
  • 4 ст ложки олії

1. У миску з борошном додаємо яйце, цукор і сіль. Перемішуємо.

2. Потроху підливаючи молоко замішуємо тісто.

3. Коли молоко закінчилося, починаємо підливати воду до тих пір поки маса не стане рідка, мов хорогий молочний коктейль або вершки.

4. Вливаємо олію, ще раз добре розмішуємо до однорідності.

5. Сковороду розігріваємо. Млинці ми будемо пекти на сильному вогні. Якщо у нас посуд з тефлоновим або керамічним антипригарним покриттям - сковороду не змащуємо нічим. Якщо чавунна сковорода - щіточкою дуже тонко змащуємо її олією (один раз перед тим, як почати пекти).

6. Миску з тістом кладемо поруч з плитою. Набравши півополоника тіста (кількість тіста в ополонику залежить від розміру сковороди і розміру ополоника) починаємо наливати масу в центр сковороди, рівномірно обертаючи її по колу і нахиляючи в різні боки, поки тісто не покриє рівним шаром всю її площу.

Якщо запікається скоріше ніж розтеклося - тісто загусте. Або додаємо ще води в масу, або наливаємо за один раз більше тіста. Взагалі перші два-три млинці - завжди пристрілочні, ми визначаємо потрібну нам густину тіста і необхідну кількість на один млинець.

7. Після цього обсмажуємо млинець 1-2 хвилини, поки він не зарум'яниться знизу, а зверху тісто не підсохне.

8. Коли по діаметру краї починають золотитися, беремо вилку і акуратно відділяємо млинець від стінок.

9. Беремо його за край, відділяємо від сковороди і швидко перевертаємо. З іншого боку млинці печуться буквально кілька секунд.

10. Викладуємо млинець на тарілку і печемо наступний.

Якщо млинці дуже рвуться - зменшуємо вогонь і даємо їм трохи більше часу на підсихання. Якщо і так рвуться - значить тісто ми замісили затонке. Окремо в кружці змішуємо 1 ст ложку борошна з кількома ложками нашої маси, і потім додаємо в тісто. Взагалі маса має схильність потрошку загусати й сама по собі, то іноді навіть ближче до кінця доводиться додавати ще трохи води.

11. Палачінти подаємо з сирною (творожною) начинкою: сир змішуємо з 1 ст ложкою сметани, 1 ст ложкою цукру, кількома краплями ванільної есенції або дрібкою ванільного цукру і заздалегідь вимоченими родзинками. Ткож можна з будь-якою іншою начинкою.

Готувала. Фото Ігор Деяк


Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити